Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Maria Brander

Hon stjäl alltid showen – hoppas de slipper det

Nova Luther tappade texten helt i första versen i TV4-programmet Idol.
Carola Häggkvist på en flygplats 1983.
Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL
Paulina Pancencov, Nova Luther, Nadja Holm, Simon Karlsson, Caspar Camitz och Herman Silow i förra veckans fredagsfinal.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Carola stjäl alltid showen. Det är i princip en regel.

Ändå önskar jag mest av allt att idolerna slipper få det som hon.

Nära 40 år efter ”Främling” förblir Carola vår största symbol för ögonblicket då vi inser att en stjärna har fötts. Hennes genomslag hade en magnitud som i dag nästan inte går att förstå. I februari 1983 kom hon från ingenstans, flickan med de tindrande ögonen och den gula byxdressen. Över sex miljoner tittare såg henne, och efteråt tackade hon Gud.

Det var ren underhållningsperfektion. Men sen gick det snabbt. Carola har bland annat i ”Så mycket bättre” berättat om den cyniska musikbransch som mötte henne som 16-åring. Kraven på utlandskarriär var stora: Carola mådde dåligt och ville hoppa av, men stoppades av en manager som hotade med att ett kontraktsbrott skulle leda till fängelse för hennes pappa. 

Under perioder hade hon självmordstankar, och lite längre fram i karriären blev frigörelse från alla manliga rådgivare hennes högsta dröm.

Tyvärr är Carola långt ifrån ensam om att råka illa ut i de här sammanhangen. Jill Johnson har vittnat om hur hon från 14 års ålder har ”hanterat alla sorters situationer och män”. Molly Sandén, som också slog igenom som 14-åring, upplevde noll stöd när hon kom sist i Melodifestivalen-finalen som 16-åring. 

Hon har även berättat om hur amerikanska managers hetsade henne till att gå ned i vikt och se sexig ut. När forna ”Idol”-vinnaren Agnes nyligen fick frågan om vilken som varit hennes svåraste tid i livet, pekade hon ut tiden efter segern. Bara att flytta hemifrån hade varit en omställning för den dåvarande 17-åringen.

Ändå är branschen som besatt av unga kvinnliga stjärnor, och av artister som ännu är barn. Hur många gånger har förresten inte Novas ålder redan nämnts?

Vi kan förstås inte blunda för stor talang, som ofta upptäcks tidigt. Carola har ju klivit vidare från ”Främling” och är i dag sångdrottningen som ensam kan lyfta en hel show. Det gjorde hon redan i förra årets ”Idol”, där hon tydligt framstod som mästaren bredvid det mer trevande deltagarna. 

Men priset Carola fått betala för att lyckas har varit alltför högt. Idag borde vi veta bättre. Efter Metoo och andra vittnesmål från branschen.

I Melodifestivalen 1983 så slog Carola upp en bibelvers ur Ordspråksboken där hon manades till förtröstan på Herren: ”Tänk på honom var du än går, så skall han jämna vägen.”

Jag ska inte säga att det var Gud som svek Carola. Men någon gjorde det, och jag önskar så att de unga tjejerna i ”Idol” kommer att få slippa den där upplevelsen av att bli iskallt exploaterade.

Idol–finalen har hållits varje år i Globen i Stockholm sedan 2007.