Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Maria Brander

Helt ofattbart hur SVT saboterar för sig själva

SVT nämner inte Thorsten Flinck
Thorsten Flinck saknas, enligt Expressens Maria Brander. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Som vi hade behövt Thorsten Flinck i kväll. Som artist och som välbehövlig motpol till den polerade schlagerytan.

SVT saboterar för sig själva på ett sätt som är helt ofattbart.

Genom att diska skådespelaren har de skapat ett meningslöst kaos, som gör kvällens deltävling så mycket sämre.

Det är synd om Thorsten Flinck, och människorna i publiken. Förstås mest om Thorsten Flinck. Han är visserligen långt ifrån något oskyldigt lamm. Men har man ens skuggan av ett hjärta måste det vara omöjligt att inte ömma för honom. Han är en snart sextioårig man med en skör hälsa och ständigt vacklande ekonomi. I sin självbiografi och nu senast i intervjun hos ”Malou” har han varit öppen med hur han sumpat sin karriär och sina relationer. Thorsten hade kort sagt behövt det här, och att han nu diskats på det här sättet, ja det känns faktiskt inte riktigt värdigt. Under genrepet på fredagen nämndes han inte ens vid namn.

Det kändes aningen kallsinnigt, särskilt eftersom jag har förståelse för att Thorsten Flinck inte kom ihåg att berätta för SVT att han riskerar böter efter att ha smällt näven i en bil 2018. Den händelsen måste ju vara en vindpust för honom i jämförelse med hans i övrigt ofattbart stormiga liv. 

Tvärtom tycker jag att SVT när de väljer att engagera en person som Thorsten Flinck har ett eget ansvar att kolla upp så att det inte föreligger några hinder för hans medverkan. Skådespelarens projekt genom åren har nämligen haft en tendens att mynna ut i komplikationer, för att till slut landa i ett ingenting. Att de på allvar inte gör något förrän en knapp vecka före tävlingen är bara inkompetens. 

Men nu står vi alltså här i Göteborg med en tävling där inget riktigt lyfter eller sticker ut från mallen. Det mesta är så anonymt och svajigt att man kan bli tokig. Gud, som vi hade behövt Thorsten Flinck i det här sammanhanget. Han har förstås inte den bästa låten, och långt ifrån den bästa rösten. Han kallar sig inte ens för sångare. Men som scenartist har han mer karisma än resten av kvällens tävlande tillsammans. Flinck har en scennärvaro som fascinerar. Det handlar inte om en ploj när han kör, utan det är i någon mån på riktigt. När jag lyssnade på studioproduktionen i veckan fanns det äkthet i refrängens ”jag ger mig”. En känsla av att överlämna sig.

Tydligen har vi inte plats för den typen av mänsklighet i den här tävlingen längre. Numera ska alla helst vara Måns Zelmerlöw – framgångsrika, fräscha och välsmorda i käften. Som små perfekta Mellorobotar. 

Med Thorsten hade vi fått något annat: En dos av oberäknelighet. Ska vi vara krassa, så finns det ju även ett underhållningsvärde i att vad som helst kan hända när han är med i tv.

Istället så har SVT nu snuvat oss på det bästa. I och med diskningen har de fattat ett beslut som ingen verkar positiv till, de har förvandlat deltävlingen till en enda röra, och dessutom sparkat lite på en människa som redan ligger. 

Så här inför kvällens sändning undrar jag om de ens själva tycker att det var värt det. 

Thorsten Flinck: ”Jag fick diskbråck efter samtalet”

Thorsten Flinck: