Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Maria Brander

Helan och Halvan skildras som ett gammalt strävsamt par

”Helan” (Oliver Hardy, här spelad av John C. Reilly) dog 1957, samma år som mina föräldrar föddes. Ändå har jag vaga minnen av att som barn ha tittat på ”Helan & Halvan”-sketcher. Fnittrat åt den fysiska komiken. 

Mina egna barn kommer troligen aldrig att bekanta sig med humorduon. Inte ens ett hundratal filmer vinner visst mot tidens tand. Det vemodet är högst närvarande i den här biografin som fokuserar, inte på toppen av karriären, utan på tiden när det börjat gå utför. När publiken sviker, hälsan sviktar, och producenterna börjat snegla efter yngre förmågor.

Man kan börja snyftsjunga Jan Malmsjös ”Hej clown” för mindre. Och då har jag inte ens kommit till den rörande vackra och förmodligen helt sanna manliga vänskapen mellan komikerna: Halvan (Stan Laurel, här spelad av Steve Coogan) ska ju ha vägrat att uppträda med någon annan efter Helans död, och här skildras duon på många sätt som ett gammalt strävsamt par. Stundtals påminner deras Englandsturné om Coogans mathumorserie ”The trip”, när klassisk slapstick vävs in i resans dialoger. Men machoytan är här utraderad för något intimare: I en scen värmer Halvan den sjuklige Helans kropp och håller hans hand, med en kärleksfullhet jag tidigare enbart förknippat med Mattis och Skalle-Per. Det är nedtonat, mycket välspelat och roligt, men också en nostalgisk sorgesång över den Hollywoodguldålder som flytt.

 

Helan och Halvan

Dramakomedi

HELAN & HALVAN

Storbritannien, Kanada, USA. Av Jon S. Baird. Med Steve Coogan, John C. Reilly, Shirley Henderson, Nina Arianda. Längd: 1:37. Från: Barntillåten.