Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Maria Brander

Här är det nya svenska musikundret – på film

Tove Lo var med och skrev musik till filmen ”Fifty shades of Grey”.
Foto: MATTIAS HANSSON / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Ludwig Göransson är både Golden globe-nominerad och Oscar-shortlistad för soundtracket till ”Tenet”
Foto: BACKGRID UK/IBL

Svenska popundret har ni förstås hört talas om.

Men på senare år finns det även fog för att tala om ett svenskt musikunder på film.

En stor del av den äran tillfaller förstås Ludwig Göransson, men även Tove Lo och Molly Sandén finns med i Hollywoodleken.

Ludwig Göransson är egentligen ett litet mirakel i sig. Den 36-årige kompositören räknas numera till en av filmmusikvärldens absolut största namn, och är framöver både Golden globe-nominerad och Oscar-shortlistad för soundtracket till ”Tenet”. Detta efter några år av filmprisregn som började med en Oscar 2019 för ”Black panther”, samt även en Emmy i höstas för Star wars-serien ”The Mandalorian”. 

För Göransson inleddes vägen till Hollywood när han lärde känna den blivande regissören Ryan Coogler på en studentfest i L.A. 2007. Coogler hade koll på svenska artister som Lykke Li, och Little Dragon och fattade intresse för Göransson. Snart utvecklades ett samarbete som tog avstamp i Cooglers skolprojekt och fortsatte via hans hyllade indiedrama ”Fruitvale station” (2013), ”Rocky”-spinoffen ”Creed” (2015) och förstås ”Black panther”.

Det är knappast en traditionell väg att gå, om man jämför med våra andra stora musiknamn, men svensk musiks goda rykte verkar ju ändå ha gett Göransson en hjälp på traven.

Tove Lo om skådespelare i Utvandrarna.
Foto: Hanna Brunlöf Windell
Molly Sandén står för en sånginsats i filmen ”The story of fire saga” – låten är nu shortlistad för en åskar för bästa originalsång.
Foto: HENRIC WAUGE / SPA

De andra svenskarna som lyckats på musiksidan i Hollywood kommer då från lite mer väntat håll, med rötter i det som Leif Pagrotsky för tjugo år sen stolt lanserade som det svenska musikundret. Svenska pophits började då få ställning som industriell exportvara. Ur den berömda Cheiron-studion kom Max Martin som efter omatchade hit-framgångar skrev ”Love me like you do” tillsammans med bland andra Tove Lo, till filmen ”Fifty shades of Grey”. Den nominerades till en Golden globe 2015, och året därpå följde han upp med ”Trolls”-hitten ”Can’t stop the feeling” som även hade Shellback (Karl Johan Schuster) som medkompositör. Den gången blev det nomineringar både till Golden globe och Oscar. 

Men inför årets prisutdelningar, så kommer de svenska influenserna också från ett mer överraskande håll. Musiken från Will Ferrells Eurovision-komedi ”The story of fire saga” har nämligen letat sig in på Oscarsgalans shortlist för bästa originalsång med låten ”Husavik”. Den är visserligen skriven av islänningen Atli Örvarsson, men det är Molly Sandén som sjunger, och den svenska Euorovisionkultens inflytande går knappast att underskatta här. Inte när både Loreen och John Lundvik fladdrar förbi i filmen, där även Abba har en avgörande roll.Ludwig Göransson nominerad till Golden Globe