Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Maria Brander

Från hjälplös lillebror till begåvat popgeni

Som artist måste Benjamin Ingrosso under dessa veckor ha vuxit rejält i mångas ögon, skriver Maria Brander.Foto: TV4

Från hjälplös reality-lillebror till popgeni, på bara fyra avsnitt.

Det största med årets ”Så mycket bättre” är respekten vi fått för Benjamin Ingrosso. Inte bara för att man överraskats av talangen, utan för att vi fått bevittna ett slags frigörelse från familjen Wahlgren.

Plura har väl mestadels småslumrat sig igenom säsongen hittills, men när till och med den gamle Eldkvarn-sångaren erkänner Benjamin Ingrossos begåvning, då vet man att något har hänt.

Jag undrade redan efter första avsnittet hur ”Så mycket bättre” skulle klara sig utan Benjamin (och Tommy). Men då syftade jag främst på artistens luttrade dokusåpadriv. Lille Benji har babblat på som ingen annan. 

Han har ställt de privata frågorna, gråtit och ”dött” säkert tusen gånger. Ingen sak är för liten för att få Benjamin Ingrosso att spärra upp ögonen tills han liknar en skärrad seriefigur. 

Genom åren har vi sett honom som barnstjärnan med ännu en Wahlgrensk gräddfil in i underhållningsvärlden. I familjens dokusåpa är han en rörig lillebror som definitivt inte klippt navelsträngen, för då ber man inte mamma om hjälp med att trimma ens ”röv”.

Därför hade jag inga högre förväntningar på Benjamins musikaliska sidor, och sen så visar det sig att han är bäst. Tolkningarna har inte bara varit vaket medvetna, utan har även presterat i särklass högst på topplistorna. Och då har jag inte ens kommit till hur Benji levererat varje låt som om det var en seger i Eurovision som stod spel.

Som artist måste Benjamin Ingrosso under dessa veckor ha vuxit rejält i mångas ögon. Naturbegåvningen går liksom inte att förneka, när till och med den ständigt så uppriktige Tommy Körberg sitter och är imponerad.

Men Benji har inte bara briljerat som artist. Han har också visat upp en ödmjuk och sympatisk sida som ligger långt från bilden av en bortskämd ”skitunge”. I de där ettriga frågorna finns ett intresse för andra, och den unge artisten är så mån om den där återföreningsmiddagen med ”Så mycket bättre”-gänget att det nästan är rörande. För någonstans måste det ju det bottna i en längtan efter att få tillhöra något nytt, och antagligen också en frigörelseprocess från kolossen familjen Wahlgren.

Åtminstone vad den senare aspekten beträffar, så har nu Benjamin kommit en bit på väg. Han är definitivt en stjärna i sin egen rätt nu.

Men den där middagen med Plura och Mauro, som han drömmer om lär väl inte bli av. Någonstans där, vid rödvin och cigaretter på Tennstopet går nog ändå gränsen för Benjis pånyttfödelse.

”Så mycket bättre” sänds på TV4 och TV4 Play.