Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Maria Brander

SF stänger – svensk film drabbas hårt

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Filmstaden stänger sina biografer tills vidare.

Ända sen filmbolagen började skjuta upp sina premiärer i förra veckan, så har det beslutet egentligen bara varit en tidsfråga.

Samtidigt riskerar svensk film att drabbas hårt av coronakrisen.

Det var mot slutet av förra veckan som coronaviruset på allvar nådde filmbranschen. I torsdags, ungefär när Tom Hanks och hans fru Rita Wilson rapporterade att de drabbats av sjukdomen, så började även filmbolagen att ställa in sina kommande premiärer av storfilmer. De enda som redan då hade tagit följderna av smittan på allvar var producenterna bakom kommande Bond-filmen ”No time to die”, som i rädsla för att biograferna faktiskt skulle stänga var tidiga med att senarelägga sin världspremiär till november.

Nu har de flesta andra med filmer som siktar på multimiljonintäkter valt att gå samma väg: ”A quiet place”, nya ”Fast & Furious” och Disneys filmade ”Mulan” var planerade att nå biograferna under de närmaste veckorna. Nu blir det inte så. Samtidigt pausas en rad storproduktioner runtom i världen, från ”Mission impossible” till ”The Batman” och ”Matrix 4”. Drabbas hårdast gör antagligen de som jobbar längst ned i leden med produktionerna. Fotfolket. 

På Filmstaden blir det nu en massa kassapersonal och biografmaskinister som på obestämd tid inte längre har något jobb att gå till. En del av utbudet kommer dock att ändå vara tillgängligt i och med Universal valt att lägga ut sina biofilmer på SF Anytime. Det handlar om titlar som ”The invisible man”, ”The hunt” och ”Emma”. Enligt strömningstjänsten förväntas fler filmbolag följa efter.

Med tanke på att det i många andra länder redan fattats olika beslut om att stänga ned biograferna, samtidigt som de inte längre finns några storpremiärer att locka med, är Filmstadens agerande väntat. Också svenska distributören TriArt beslöt i fredags att skjuta upp premiären av Henrik Schyfferts ”Spring Uje spring”. Men för filmerna som redan haft premiär ges knappast en ny chans: Amanda Kernells ”Charter” har bara fått en vecka på bio, medan succén ”Min pappa Marianne” såg fram mot strålande publikframgångar i vår, som nu uteblir.

Enligt olika internationella branschtidningar beräknas pandemin som helhet kosta filmindustrin allt mellan 50 och 200 miljarder kronor. Allt beroende på hur länge det här limbot pågår. Men för svensk film är läget skört från början: Nyss lämnade man ett 2019 med rekordlåga publikandelar bakom sig. Kris var det därmed redan i januari, och då hade coronadelen av den inte ens börjat. I och med biografstängningarna står en hel bransch nu i princip stilla, med oöverblickbara och oroväckande konsekvenser som följd.

Missa inga uppdateringar om coronaviruset. Ladda ner Expressens app för att få bäst koll och senaste nyheterna om viruset.