Maria Brander

Förtrollningen är bruten – i år får vi en schlagerdrottning

QUIZ: Är du en riktig schlagernörd?
Dotter är en förhandsfavoriterna.
Foto: SVEN LINDWALL
Hanna Ferm är en annan.
Foto: SVEN LINDWALL
Och Anna Bergendahl är en tredje.
Foto: SVEN LINDWALL

Poppojkarnas förtrollning är bruten.

Schlagerdrottningarna återkomst är äntligen här.

Efter sex år utan en endaste kvinnlig vinnare, så är hela sex kvinnor favoriter inför finalen 2020.

När ingen av tjejerna gick vidare från Eskilstuna i förra helgen, så kändes det lite som en en mulen vindpust från de senaste årens extremt killdominerade tävlingar. Ändå visste vi ju att solen skulle gå upp över Stockholm lagom till finalen. 

Av förhandsspekulationerna att döma lär ju helgens tävling bli den festligaste front av girlpower vi sett sen Spice girls ägde stan i ”Wannabee”. Dotter tros just nu ligga bäst till för en vinst, och efter sig har hon Anna Bergendahl, The Mamas och Hanna Ferm. 

Det blir hela sex tjejer i toppen – ja The Mamas är ju trots allt tre. Tittar man på oddsen så blir Felix Sandman bästa kille. Men han är rankad som en blygsammare femma, och vacklade trots allt till Friends på osäkra ben efter en tuff duell mot Frida Öhrn i Andra chansen.

Sett ur de senaste sex årens schlagerperspektiv så är det här utgångsläget faktiskt snudd på historiskt. Ingen kvinna har nämligen vunnit tävlingen sen Sanna Nielsen med ”Undo” 2014. Faktum är att ingen ens kommit tvåa. 

Under tävlingarna sen 2015 så är det i princip Mariette som, ensam och stark, har hållit fortet något så när mot en hel armé av sympatiska poppojkar: John Lundvik, Benjamin Ingrosso, Robin Bengtsson, Frans, Måns Zelmerlöw, Oscar Zia, Felix Sandman, och något längre tillbaka Danny Saucedo och Eric Saade har präglat tävlingen totalt.

Lite märkligt egentligen med tanke på att det är våra klassiska schlagerdrottningar som på många sätt byggt den här tävlingen. Sanna Nielsen, Charlotte Perrelli, Loreen, Carola och Lena Philipsson hade under många år en så självklar status att de utklassade konkurrenterna, och skapade känslan av att den typiska schlagervinnaren var en kvinna. Någon som strålade drottninglikt av lika delar neon och eufori.

QUIZ: Är du en riktig schlagernörd? 

Visst känns det där självklart fortfarande på något sätt? Trots att det inte har gått att se glamouren för alla slicka killar i t-shirt som stått i vägen nu ett bra tag.

Men på lördag får de allt maka på sig. Melodifestivalen 2020 tillhör schlagerdrottningen 2.0. Sen får vi se om hon heter Dotter, Hanna Ferm eller Anna Bergendahl.

Så ska Melodifestivalen stoppa coronaspridning under finalen

Så arbetar Melodifestivalen för att förhindra spridning under finalen