Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Maria Brander

Först på slutet fick Kenneth Gärdestad sin revansch

Kenneth Gärdestad får hederspris av kulturminister Alice Bah Kuhnke vid Grammisgalan 2018.Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under de sista månaderna av sitt liv fick Kenneth Gärdestad det erkännande han förtjänade.

Det var först då vi kunde se – hur mannen i skuggan hela tiden varit den som visat oss ljuset.

Som en av säkert tusende ringde jag i somras Kenneth Gärdestad för att prata om hans bror Ted. Det var mitt under pågående inspelning av Hannes Holms film om Ted Gärdestad, och Kenneth verkade så sjuk, men också fast besluten att finnas där till premiären. Vid sidan av sin bror, ända in i det sista. 

Är det något som filmen ”Ted – för kärlekens skull” visar på, så är det hur osynligt underskattad Kenneth Gärdestad alltid varit som människa och musikskapare. Han var inte bara textförfattaren bakom alla älskade Ted Gärdestad-låtar, han var även den anhörige som i tysthet stöttade Ted med all sin förmåga och kraft. Det slutade han egentligen aldrig med.

 

LÄS MER: Kenneth Gärdestad är död – låtskrivaren blev 69 år gammal 

 

När jag läser på inför premiären av filmen, återkommer jag hela tiden till alla intervjuerna med Kenneth som gjorts genom åren. Minnesdag läggs på minnesdag, och varje gång ville han förklara Teds sjukdom, göra honom begriplig, men framför allt bevara det ljusa minnet av brodern. 

Vid mitt sista samtal med Kenneth berättar han om hur han håller på att digitalisera tidigare outgivna ljudupptagningar med Ted. Systematiskt sparar han strimmor av det ljus som släckts, och låter det skina över oss. 

Kenneth Gärdestad på Stockholm Pride 2016.Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Utan tvekan hade vår bild av Ted inte varit så ljus om det inte hade varit för Kenneth. Som förstod honom, förklarade honom, och klädde hans själ i ord – de renaste av dem alla.

För fenomenet Gärdestad var verkligen inte bara stjärnan Ted och den innerliga musiken. Det var också Kenneths texter som klingat genom oss i generationer nu. Till synes enkla fraser som nästan magiskt band samman kärlek med jord. Sol, vind och vatten.

 

LÄS MER: Vännerna och kollegernas reaktioner efter Kenneth Gärdestads död 

 

Vi kunde bara inte se det – förrän nu. Kenneth Gärdestads sista månader i livet är som en revansch, om han nu någonsin brydde sig om en sådan. I våras fick han motta Evert Taube-priset för sina texter. I början av januari kom Ted Gärdestad-filmen, som är en berättelse där Kenneth får nästan lika stort utrymme som sin bror. Och den 8 februari, inte ens en månad före sin död, belönades han slutligen med en Hedersgrammis.

Det är som att livet bar Kenneth ända fram till erkännandet av en anledning. För att det var något vi missat och något vi glömt. Ett sista ljust minne. Det av Kenneth.