Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Maria Brander

Ett streck över de rätt värdelösa uppföljarna

Känslan av att vara någons lunch, är kanske en av de existentiellt mest överväldigande. Ingen kan som en Steven Spielberg i högform skapa den där barnsliga vördnaden, där människan blir ett sandkorn i historien, i universum.

Film

Action

JURASSIC WORLD

USA.

Av Colin Trevorrow. Med Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Omar Sy, Ty Simpkins, Nick Robinson.

Längd: 2:05. Från: 11 år.

Men med Jurassic world återknyter man både till känslan och berättelsen i den första Jurassic Park-filmen, och stryker ett streck över de tidigare rätt så värdelösa uppföljarna. 
Vi befinner oss åter på Isla Nublar, där man nu har öppnat en attraktionspark, just som John Hammond en gång tänkt. Miljöerna är lekfullt myllrande med dinosauriemotsvarigheter till allt från ponnyridning och delfinshower, till safari och dinosauriedressyr.

Men likt varje attraktionspark, kräver Jurassic World produktutveckling, och efter tryck från militären, aktieägarna och den aningslösa publiken, har man utvecklat en best värre än dem alla en Indominus Rex.
 Det är en lysande reboot-idé som rymmer både lätt stimulans för tanken och franchise-nostalgi.

För snart är Indominus Rex lös på en biograf nära dig, och in för att rädda dagen kliver raptortränaren Owen (Pratt). Han visar sig vara en välbyggd expert som med en charmig nonchalans och attraktiv glimt i ögat, bär starka drag av en vital Harrison Ford. Hans motpol blir den isiga administratören Claire (Howard) utrustad med vass frisyr och två näpna brorsöner på besök.

Från detta skissas en hisnande och mycket blodig jakt genom en förhistorisk djungel, där de vackra vattenfallen och dalarna, får luftfuktigheten att stiga.
John Williams originalmusik väcker liv i den rätta religiösa känslan, och dinosaurierna är äntligen mer övertygande än i ettan (tänk att det skulle ta över tjugo år att fixa det).
 Som action är Jurassic world en behaglig kontrast till det uttjatade Marvel-konceptet och Owen är perfekt som matinéhjälte och alfahanne. 
Min inre tolvåring jublar och viftar med pom poms i flera timmar efteråt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!