Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Maria Brander

En skandinavisk våg sköljer över Oscars

Nominerad. Låten ”Husavik” med Molly Sandén kan ta hem pris som bästa originalsång.
Foto: PILLAN THELAUS / SVT
The Story of Fire Saga - Will Ferrell som Lars Erickssong, Rachel McAdams som Sigrit Ericksdottir
Foto: JOHN WILSON / NETFLIX
The Story of Fire Saga - Will Ferrell som Lars Erickssong, Rachel McAdams som Sigrit Ericksdottir
Foto: ELIZABETH VIGGIANO / NETFLIX

Först trodde ingen på ”Husavik”. 

Men under den senaste månaden så har Molly Sandéns underdog lämnat de sämsta oddsen och förvandlats till en storfavorit inför nattens Oscarsgala.

Man kan rentav tala om en liten skandinavisk våg, med tanke på att danska ”En runda till” tippas ta hem priset för bästa internationella film.

Vi som hört ”Husavik” vet hur bra den är, och hur fantastiskt Molly Sandén sjunger den. Det blir liksom gåshud hela vägen från Nordkalotten och nedåt. Men på pappret framstår låten faktiskt inte alls som en Oscarsvinnare. En kitschig Will Ferrell-komedi om plastig Eurovisionkultur är liksom inte direkt Oscarsbete, och Molly Sandén är inte Lady Gaga. Än.

Men under den senaste månaden, så har bidraget (som skrivits av bland andra svenskarna Rickard Göransson och Fat Max Gsus) lämnat vadslagningsbyråernas bottenskikt, för att segla mot toppen. Faktum är att knappt någon verkar bry sig om ”Speak now” som leder ligan. Särskilt inte sen Hollywood reporters Oscarsguru Scott Feinberg tippade på ”Husavik” istället, och sen dess har initierade sajten Gold Derby till och med listat fem argument som talar för Molly Sandéns låt. Jag ämnar härmed sno dem i princip rätt av:

För det första så är ”Husavik” avgörande för filmens handling och levererar ett känslosamt klimax, inte helt olikt ”Shallow” i ”A star is born”. För det andra så är konkurrenterna rena ”eftertext-låtar, som inte direkt figurerar i själva filmen. För det tredje så är ”bästa sång” en kategori som faktiskt kan överraska bortom Oscarskonventionerna, och här jämför Gold Derby Husavik med Eminems nästan ikoniska succé med ”Loose yourself” från ”8 mile. 

För det fjärde finns det ingen annan tydlig favorit, samtidigt som Husavik nu har över 10 miljoner visningar på Youtube. Och för det femte så har Netflix skapat en genial Oscarskampanj för låten, där invånarna i Husavik fortsätter att slåss för stadens ära, fast nu i Oscarsracet istället för Eurovision. Det senare har fungerat så bra att både New York Times och People skrivit långa artiklar om ”gräsrotskampanjen”.

Ur det här perspektivet vore det nästan förvånande om Molly Sandén inte blev Oscarsgalans stora sångdrottning med sin insats i ”Eurovision song contest: The story of fire saga”.

Men ännu säkrare är det att det danska (men delvis svenskproducerade) promilleexperimentet ”En runda till” med Mads Mikkelsen i spetsen tar hem Oscarn för bästa internationella film. Regissörens Thomas Vinterbergs nominering även i kategorin bästa regi är nämligen ett mycket starkt erkännande av Oscarsakademin, som gör det svår att se en annan vinnare.

Årets Oscarsgala blir därmed en blandning av isländska urkrafter, danska alkoholvanor och svensk Eurovisionkultur. Det känns festligt, även om jag främst håller tummarna för att den mångfald bland de nominerade som präglat årets gala blir ett bestående arv, och inte bara ett tillfälligt pandemiundantag. Favoriten ”Nomadland” frontas av Frances McDormand, 63, och har regisserats av kinesamerikanska Chloé Zhao, 39. Det är en mix av kön, ålder och etnicitet vi inte har varit direkt bortskämda med i det här sammanhangen.

Nominerade

(i de större kategorierna)


Bästa film

”The father”

”Judas and the black Messiah”

”Mank”

”Minari”

”Nomadland”

”Promising young woman”

”Sound of metal”

”The trial of the Chicago 7”

Brander tippar: ”Nomadland” har varit omgiven av starka Oscarsvibbar ända sen i höstas, och har sen dess plockat hem alla tunga galapriser längs med vägen. 


Bästa regi

Thomas Vinterberg för ”En runda till”

David Fincher för ”Mank”

Lee Isaac Chung för ”Minari”

Chloé Zhao för ”Nomadland”

Emerald Fennell för ”Promising young woman”

Brander tippar: Chloé Zhao för ”Nomadland”. Hon liksom filmen har varit favoriter länge nu, och bland alla tunga priser Zhao redan vunnit finns bland annat en DGA – regissörernas eget pris.


Bästa kvinnliga skådespelare

Viola Davis för ”Ma Rainey’s black bottom”

Andra Day för ”The United States vs. Billie Holiday”

Vanessa Kirby för ”Pieces of a woman”

Frances McDormand för ”Nomadland”

Carey Mulligan för ”Promising young woman”

Brander tippar: Oerhört svårtippat i år. Andra Day vann på Golden Globe. SGA gick till Viola Davis, medan McDormand tog hem Baftan, och nog känns det som att hon kommer att surfa vidare på ”Nomadland”-vågen.


Bästa manliga skådespelare

Riz Ahmed för ”Sound of metal”

Chadwick Boseman för ”Ma Rainey’s black bottom”

Anthony Hopkins för ”The father”

Gary Oldman för ”Mank”

Steven Yeun för ”Minari”

Brander tippar: Chadwick Boseman, vars stora talang och tragiska död, har drabbat en hel värld. Men Anthony Hopkins har en liten chans i och med att han vann på Bafta.


Bästa kvinnliga biroll

Maria Bakalova för ”Borat subsequent moviefilm”

Glenn Close för ”Hillbilly elegy”

Olivia Colman för ”The father”

Amanda Seyfried för ”Mank”

Youn Yuh-jung för ”Minari”

Brander tippar: Youn Yuh-jung som vunnit både SAG och Bafta. Golden globe kan vi nog bortse från här eftersom deras val, Jodie Foster, inte ens har blivit nominerad.


Bästa manliga biroll

Sacha Baron Cohen för ”The trial of the Chicago 7”

Daniel Kaluuya för Judas and the black Messiah”

Leslie Odom Jr. För ”One night in Miami…”

Paul Raci för ”Sound of metal”

Lakeith Stanfield för”Judas and the black Messiah”

Brander tippar: Daniel Kaluuya har vunnit varje strategiskt viktig pris under galasäsongen, så det är väldigt otroligt att han ska skulle missa Oscarsstatyetten.


Bästa internationella film

”En runda till” (Danmark)

”Better days” (Hong Kong)

”Collective” (Rumänien)

”The man who sold his skin” (Tunisien)

”Quo Vadis, Aida?” (Bosnien och Hercegovina)

Brander tippar: ”En runda till”. Att Thomas Vinterberg även nominerats för bästa regi (vilket är jättestort) bådar mycket gott för den danska alkoholfilmen.


Bästa originalsång

”Fight for you” från ”Judas and the black Messiah”

”Hear my voice” från ”The Trial of the Chicago 7”

”Husavik” från ”Eurovision Song Contest: The story of fire saga”

”Io sì” från ”Med livet framför sig”

”Speak now” från ”One night in Miami”

Brander tippar: ”Speak now” med Leslie Odom Jr. har länge varit favoriten. Men jag tror på Molly Sandén och ”Husavik” som segat sig upp från att ligga sist i tippningar och odds till att nu vara god tvåa. Rent tekniskt går Oscarn i kategorin till låtskrivarna.