Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Maria Brander

"En skandinavisk gud hävde förbannelsen"

Alexander Skarsgård prisades igen för sin roll i tv-serien "Big little lies". Foto: PAUL DRINKWATER / AP TT NYHETSBYRÅN
Ruben Östlund och hans "The Square" fick lämna Golden Globe-galan utan pris. Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

Han har kallats en ”skandinavisk gud” i den internationella pressen.

Och kanske var det just en sådan som krävdes för att häva förbannelsen:

I natt tog Alexander Skarsgård hem priset som varken Max von Sydow eller Alicia Vikander lyckats erövra, och satte därmed stopp för trettio år av svensk Golden Globe-torka.

Gud eller inte. I den mest skälvande galaminuten var Alexander Skarsgård ett nervöst leende och en lättnadens suck. Ut med luften. Andas! Och så upp på scenen. Showtime!

Den euforiska känslan av att det omöjliga är möjligt. I det stora forsar ännu Metoo-vågen som i natt fick alla på röda mattan att klä sig i svart. I det lilla fortsätter 2017 års svenska filmsaga med ett gyllene klot från Hollywood.

 

LÄS MER: Golden Globe 2018: Här är alla vinnarna på Golden Globe

 

Det fanns förstås en tid då vi var en stormakt, även på Golden Globe-området. Förr om åren präglades priset av Anita Ekberg, Ingrid Bergman, Ingmar Bergman, Jan Troell och slutligen Lasse Hallström. 

Men sen den sistnämndes framgång med ”Mitt liv som hund” 1988 har Filmsverige ekat tomt på faktiska statyetter. Nomineringarna har visserligen gått i följetong under de senaste åren: Rebecca Ferguson, Ruben Östlund, Alicia Vikander och Max Martin, har samtliga lyckats kvalificera sig. Men ingen har räckt hela vägen fram – förrän nu.

 

LÄS MER: Oprahs brandtal framför Hollywood 

Alexander Skarsgårds hustrumisshandlare i ”Big little lies” är förstås svår att glömma för vilken betraktare som helst. Den där svalt perfekta ytan, parad med den manipulativa, kontrollerande styrkan. Rädslan och maktbegäret. Det genererade redan i höstas en Emmy till Alexander Skarsgård, och därmed var röda mattan någorlunda krattad också för en Golden Globe.

Stackars Ruben Östlund fick däremot se sig slagen på mållinjen, precis som med ”Turist” senast. 

Trots det kan saken fortfarande bli Oscar. Hollywood foreign press som delar ut de gyllene bollarna, är nämligen berömda för sin nyckfullhet. ”In the fade” som nu vann för bästa utländska film, var knappt omnämnd i förhandsdiskussionerna. Men när en skara på knappt hundra glamourälskande LA-journalister får bestämma, så lönar sig inte alltid konstnärliga meriter som en Guldpalm. Oscarsakademin med dess nära 6000 medlemmar, borgar för en bredare smak, som bör gynna ”The square”.

Fram till dess, lär Östlund nog vänja sig vid, rentav njuta lite av, den här förlusten i La la la-land. Den privilegierade kulturmannens nederlag i en bisarr värld, är ju just vad hans ”ruta” handlar om.

 

LÄS MER: Alexander Skarsgård vinner på Golden Globe-galan