Alexander Skarsgård prisades igen för sin roll i tv-serien "Big little lies". Foto: PAUL DRINKWATER / AP TT NYHETSBYRÅNAlexander Skarsgård prisades igen för sin roll i tv-serien "Big little lies". Foto: PAUL DRINKWATER / AP TT NYHETSBYRÅN
Alexander Skarsgård prisades igen för sin roll i tv-serien "Big little lies".  Foto: PAUL DRINKWATER / AP TT NYHETSBYRÅN
Ruben Östlund och hans "The Square" fick lämna Golden Globe-galan utan pris. Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSENRuben Östlund och hans "The Square" fick lämna Golden Globe-galan utan pris. Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Ruben Östlund och hans "The Square" fick lämna Golden Globe-galan utan pris.  Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Maria Brander

"En skandinavisk gud hävde förbannelsen"

Publicerad

Han har kallats en ”skandinavisk gud” i den internationella pressen.

Och kanske var det just en sådan som krävdes för att häva förbannelsen:

I natt tog Alexander Skarsgård hem priset som varken Max von Sydow eller Alicia Vikander lyckats erövra, och satte därmed stopp för trettio år av svensk Golden Globe-torka.

Gud eller inte. I den mest skälvande galaminuten var Alexander Skarsgård ett nervöst leende och en lättnadens suck. Ut med luften. Andas! Och så upp på scenen. Showtime!

Den euforiska känslan av att det omöjliga är möjligt. I det stora forsar ännu Metoo-vågen som i natt fick alla på röda mattan att klä sig i svart. I det lilla fortsätter 2017 års svenska filmsaga med ett gyllene klot från Hollywood.

 

LÄS MER: Golden Globe 2018: Här är alla vinnarna på Golden Globe

Innehållet kunde inte laddas. Prova igen senare.

 

Det fanns förstås en tid då vi var en stormakt, även på Golden Globe-området. Förr om åren präglades priset av Anita Ekberg, Ingrid Bergman, Ingmar Bergman, Jan Troell och slutligen Lasse Hallström. 

Men sen den sistnämndes framgång med ”Mitt liv som hund” 1988 har Filmsverige ekat tomt på faktiska statyetter. Nomineringarna har visserligen gått i följetong under de senaste åren: Rebecca Ferguson, Ruben Östlund, Alicia Vikander och Max Martin, har samtliga lyckats kvalificera sig. Men ingen har räckt hela vägen fram – förrän nu.

 

LÄS MER: Oprahs brandtal framför Hollywood 

Innehållet kunde inte laddas. Prova igen senare.

Alexander Skarsgårds hustrumisshandlare i ”Big little lies” är förstås svår att glömma för vilken betraktare som helst. Den där svalt perfekta ytan, parad med den manipulativa, kontrollerande styrkan. Rädslan och maktbegäret. Det genererade redan i höstas en Emmy till Alexander Skarsgård, och därmed var röda mattan någorlunda krattad också för en Golden Globe.

Stackars Ruben Östlund fick däremot se sig slagen på mållinjen, precis som med ”Turist” senast. 

Trots det kan saken fortfarande bli Oscar. Hollywood foreign press som delar ut de gyllene bollarna, är nämligen berömda för sin nyckfullhet. ”In the fade” som nu vann för bästa utländska film, var knappt omnämnd i förhandsdiskussionerna. Men när en skara på knappt hundra glamourälskande LA-journalister får bestämma, så lönar sig inte alltid konstnärliga meriter som en Guldpalm. Oscarsakademin med dess nära 6000 medlemmar, borgar för en bredare smak, som bör gynna ”The square”.

Fram till dess, lär Östlund nog vänja sig vid, rentav njuta lite av, den här förlusten i La la la-land. Den privilegierade kulturmannens nederlag i en bisarr värld, är ju just vad hans ”ruta” handlar om.

 

LÄS MER: Alexander Skarsgård vinner på Golden Globe-galan 

Innehållet kunde inte laddas. Prova igen senare.
Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag