Maria Brander

En mästare – som ibland faller på eget grepp

Publicerad

Janne Josefsson måste vara Sveriges största drama queen.

En mästare, som ibland faller på eget grepp. Det gäller även hans sommarprat.

Med iver slänger han sig över några av vår tids svåraste debattämnen – rasism, yttrandefrihet, misstron mot media, och journalisters eget ansvar i detta. På Dagens nyheters kultursidor härskar "mörkerkrafter", SVT är befolkat av kollegor som varit kommunister, och sociala medier fullt av hycklande kändisar: "Tyvärr är vi i dag inne på ett sluttande plan, anförda av mörkerkrafter, förklädda till stridbara godhetsaapostlar", säger Josefsson, uppenbart lockad av getingboet som redan surrar så högt.

Oavsett vad man tycker om detta, så känns det lite olyckligt att Josefsson, som värnar så om yttrandefriheten, pekar ut en hel rad icke namngivna journalister och debattörer som falska. Det öppnar ju för att misstänkliggöra nästan hela högen, och det var väl ändå inte meningen.

 

Så bra var sommarpratet

INLEDNINGEN

Från den mystiska okända morfadern, via tre kraschade äktenskap, till nån sorts självinsikt om att behöva tämjas för att inte bli farlig. Ja, dramatisera en story, det kan Josefsson.


KÄNSLORNA

Minns sin mamma och vännen Lasse Brandeby, så att deras livsglöd bultar i ens hjärta.


SKRATTEN

Kallar sig själv en "handelsresande i dålig stämning". Men bjuder även på riktigt god sådan, när han erkänner de egna missarna.


MUSIKEN

Mestadels riktigt bra, om man får reservera sig mot den bombastiska versionen av "Sound of silence", tänkt att kommentera medias tystnad kring migrationspolitiken.


AVSLUTNINGEN

I yttersta havsbandet på Åstol till en passande "La mer". Välskrivet och stämningsfullt.

 

Samtidigt är Josefsson klädsamt, ja rentav underhållande självkritisk: Han ringer upp sig själv, och synar de egna felen och godhetsambitionerna. Skämtar om hur det på hans gravsten ska stå "Janne hade aldrig fel, men heller aldrig helt rätt."

På många sätt är det ett lysande sommarprat. Få kan dramatisera som Josefsson. Han fyller sin text med pikanta detaljer om stringtrosor och okända släktingar, slänger sig mellan superlativerna, och just som självupptagenheten är nära att jäsa sönder allt, balanserar han upp med humoristisk självdistans. Ofta målar han i bilder: Ett spjut i en fjortonårings kropp, en spårvagn som slingrar fram från underklass till överklass.
Som lyssnare är det omöjligt att inte bli både arg och förtjust av denna komplicerade röra att prata länge om.

LÅTLISTAN:

All along the watchtower (Jimi Hendrix), The passenger (Iggy Pop), Leva livet (Lill-Babs), Valerie (Amy Winehouse), Hallelujah (Jeff Buckley), Händerna mot himlen (Petra Marklund), Minns du den sommar (Lars Demian), As tears go by (Marianne Faithfull), Alla har glömt (Freddie Wadling), Starkare än ord (Peter Lemarc), Ain't got no (Nina Simone), Mama said (Dusty Springfield), Sound of silence (Disturbed), Free as a bird (The Beatles), La mer (Charles Trenet).

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag