Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Maria Brander

En hel generation är på väg att lämna oss

Skådespelaren Roland Janson har gått bort vid 80 års ålder.
Roland Janson blev 80 år gammal.
Foto: Tommy Holl
Lasse Åberg är vid livet, men Jon Skolmen gick bort tidigare i år.
Foto: OLLE WESTER

Tidigare i år förlorade vi Jon Skolmen och Svante Grundberg.

Nu är även Roland Janson borta.

En hel generation av skådespelare är på väg att lämna oss, och med dem en epok av klassisk underhållning som aldrig kommer åter.

”Sällskapsresan” är nära 40 år efter premiären fortfarande vår mest sedda svenska biofilm någonsin. Humorn sträcker sig över generationsgränserna, men frågan är hur länge det sammanhållande kittet håller för tidens tand. 

Både Svante Grundberg och Jon Skolmen gick bort helt nyligen. Kim Anderzon, Magnus Härenstam och Gösta Ekman har även de lämnat oss, och nu ansluter skådespelaren Roland Janson till deras skara av egentligen odödliga underhållare.

Åren kring 1980 skapade en speciell sorts stjärnor. Det är de sista från en era av endast två tv-kanaler, en tid då vi såg samma saker tillsammans.

Roland Janson var inte bara med i ”Sällskapsresan”. Han finns med i allt från ”Hem till byn” till ”Jönssonligan”, ”Albert & Herbert”, ”Rederiet” och Lasse Hallströms ”Tuppen”. Han var en skådespelare med ett starkt engagemang, en botten i Göteborgs arbetarklass, och som även skrev själv. 

Ur det perspektivet blir hans rollfigur fastighetsmäklaren Gösta Angerud i ”Sällskapsresan” förstås lite extra intressant. I en scen på golfbanan filosoferar den fifflande mäklaren kring samhällsutvecklingen med orden ”jag har hört att kriminaliteten gått upp sen Franco dog”. 

Ett kanske oväntat politiskt skämt i en kontext som vi annars kommit att förknippa med lättsam humor om Peppes bodega, pass, pesetas, piral, p-piller, grisfest och gonorré.

Nu är den tiden förbi. Man får kanske inte ta med sig svenskt kaffe in i himlen. Men med Skolmen, Grundberg och nu Roland Janson måste det ändå gå att få till en riktigt roliga sällskapsresa där uppe.