Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Maria Brander

Dråplig start för nostalgiprojektet

Allt inför melodifestivalen 2020
Carola i Melodifestivalen 1983. Foto: TORBJÖRN ANDERSSON

Det finns rimligtvis ingen artist som är så central för nystartade Melodifestivalens Hall of fame som Carola.

Tyvärr så känner hon sig skymfad istället för hedrad, vilket får beskrivas som en dråplig start för det här ändå rätt rara nostalgiprojektet.

Det är inte alltid så lätt att introducera något nytt. Som ett Hall of fame till exempel. Hittills om lördagarna har jag liksom stannat upp lite då programledarna rabblat upp vilka som valts in i Melodifestivalens nyinstiftade finsalong. I ett förvirrat ögonblick tror jag att det är ett sådant där In memoriam man brukar ha på filmgalor, och att alla på bilderna är döda. Sen inser jag att Måns Zelmerlöw är i allra högsta grad levande, och siktades senast naken på en häst, strålandes av viril livslust. 

Det känns med andra ord lite rörigt. Lite oklart. Till och med för mig som inte alls är Carola och tycker om att vara sprudlande superspontan och gömma mig under en matta eller kasta en blomplanta på någon i tv. 

Nu har Carola kollat på Melodifestivalen, och purket konstaterat att bara ett endaste av hennes bidrag kommit med i det däringa Hall of fame. Det är ju skandal! Vad hände med ”Främling” och den kycklinggula uniformen? 

Att man ännu inte har presenterat alla ögonblick som platsar i Mellons finaste finrum, har hon visst missat. Det är nästan lite gulligt. Carolas engagemang i detta framstår ju genast som på en helt annan nivå än alla andras. Tror jag det. Det här är ju ändå hennes livsverk. Om vi skulle utse en enda person som får representera allt vad Melodifestivalen står för, så skulle det ju lätt bli Carola. Och nu får vi inte ens se henne i den där omsusade Andra chansen-mellanakten eftersom hennes barn har sportlov ungefär då? Sen Tomas Ledin och Björn Skifs värvades till uppställningen tror jag att hon lite ångrar det beslutet. Om det nu inte är extremt viktigt för henne att få åka skidor just på skottdagen den 29/2.

För egen del är jag nästan pinsamt mottaglig för hela det här nostalgipaketet. Inte bara för att jag blir helt knäsvag bara någon säger Claes-Göran Hederström, utan för det finns något anakronistiskt och kitschigt i hela Hall of fame-grejen som matchar Melodifestivalens fula ankungen-identitet så perfekt. 

Jag har stått på Hollywoods Walk of fame, och den hade något bittersött över sig. Jag har testat alla gjutna handavtryck på Lisebergs ”Hedersplatsen” när den fanns, inklusive Michael Jacksons. 

Tiden mal allt till sorgset stjärnstoft, men visst blir det vackert om man ramar in det, och möjligtvis pyntar med en och annan ballong.

Jan Johansen: ”Det här var inte min låt”

Jan Johansen: ”Det här var inte min låt”