Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Maria Brander

Det kändes som att hela Melodifestivalen blev utbränd

Jon Henrik Fjällgren gick vidare från första deltävlingen.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Premium: ”Istället för musik förvirring” heter en gammal låt med Bob Hund, som ganska väl sammanfattar mina känslor efter årets första deltävling. 

För detta var nog både den svagaste och den konstigaste Mellostarten på länge.

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

Hur många låtskrivare krävs det för att svettas fram en någorlunda habil Mello-skapelse? Ja, minst åtta verkar det som, för det var så många kockar som hade varit och rört i Jon Henrik Fjällgrens vinnande bidrag.

En kreativt urspårad röra av jojk, edm, science fiction-blixtar, modern dans, karga naturbilder och silvervästar. Som gjort för Eurovision med andra ord. 

Men med SVT:s numera helt obegripliga tävlingsdramaturgi så blev kvällens vinnarlåt en parentes till förmån för tvåan Tone Sekelius.

Det var väl å andra sidan det minst förvånande under en kväll så märklig att det till slut kändes som att hela Melodifestivalen blev utbränd och gick in i ”tillfälligt avbrott”-läge, lagom till resultatredovisningen.

Avbrottet varade visserligen bara ett par minuter. Men det var minsann riktigt spännande minuter om man jämför med resten av programmet. 

Av sociala medier att döma satt publiken just då och nästan hoppades på att det skulle vara frågan om en hackerattack från främmande land. Ryssen! Aliens! Eller bara den forna schlagergeneralen Christer Björkman som börjat få ångest och tryckt på stopp-knappen? 

Jon Henrik Fjällgren.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ett kort ögonblick var möjligheterna liksom oändliga, och jag skulle faktiskt inte protesterat det allra minsta om det hade varit en konkurrerande schlagerstormakt som velat lägga beslag på låtarna, i vad som just nu verkar vara en oroväckande svag årgång av Melodifestivalen.

Instinktivt ville man ju faktiskt rösta på precis vad som helst i stället för bidragen. Kan vi skicka Cornelia igen? Inte det. Häckner? 

Det rara programledarparet? Ja Farah Abadi och Jesper Rönndahl ska ändå ha en eloge för hur de på mysigaste sätt lyckades lotsa oss från det ena haveriet till det andra. 

Men om jag verkligen måste välja en sak att ta med mig från den här tävlingen så blir det nybaletten och ”spionballongen”, som med sin kombination av vilsenhet, tomhet och dråplighet kändes som en perfekt symbol för kvällen som helhet. 

Och kan vi inte skicka den vidare i befintligt skick, så måste det väl ändå gå att klämma in momentet i Jon Henriks jojk. 

Lite naket var väl egentligen det enda som fattades i det bidraget.

Maria Brander vill skicka Cornelia Jakobs igen

”Gudfadern” bakom Lidl: ”Kräver absolut lojalitet”

Premium: Historien och kritiken bakom miljardimperiet • Grundaren Dieter Schwarz, 83, lever i det fördolda

Så ska Ukraina knäcka Putins försvarslinjer

Premium: ✓ Utbildade i väst ✓ Tuffa utmaningarna ✓ Nya stridsvagnar

Carl Bildt om Peskov: Rädd att han har rätt

Premium: Putins talesperson tror att hybridkriget mot väst lär fortsätta