Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Maria Brander

Det här är direkt obehagligt, TV4

Deltagaren syns med nazistsymboler och högerextrema tatueringar
Sami Jacobsson.

TV4 har haft flera dagar på sig att städa upp sin Big brother-sörja.

Problemet tycks vara att de inte vill.

Hellre än att ta bort Sami Jacobsson, som tidigare visat upp sig med nazisymboler, så väljer man ju att förlora sina programledare och att strunta i Judiska centralrådets åsikter.

Det hela är så underligt att det faktiskt är direkt obehagligt.

När judehatet briserade i TV4:s ”Big brother” i förra veckan bad jag en stilla bön för att kanalen inte avsiktligt använde antisemitism och främlingsfientlighet som ett sätt att öka sina tittarsiffror. I den bästa av sämre världar kunde de ju ha råkat casta hela tre personer som på olika sätt uttryckt den typen av sympatier, bara för att de i största allmänhet uppvisat lovande tendenser till skandalöst ”Big brother”-beteende.

Nu vet jag inte längre. Faktum är att TV4 snarast tycks omfamna all den uppmärksamhet och all den ilska som denna i grunden mycket sorgliga berättelse genererar. 

Det är möjligt att de själva först inte förstod allvaret i att ha med explicit judehat, samt en person med oklara kopplingar till högerextremism i sitt program. Men sen i torsdags har de ju fått detta förklarat för sig på alla håll och kanter. Visst, Isabel Pereira och Kim Kamal fick lämna programmet. Ändå är Sami Jacobsson kvar. Trots att han han i sina sociala medier gillat en sida som heter ”Ku klux klan recruitement” och dessutom har bilder på sig själv där hans tatuering av Nazitysklands statsvapen är väl synlig. Judiska centralrådet har uttryckt att ”väldigt mycket talar för att det här är en olämplig person att ha med i Big brother”.

Men det tycker inte TV4. För dem är det uppenbarligen mycket viktigare att Sami får vara kvar, än att man respekterar en förföljd minoritets erfarenhet av förföljelser, folkmord, och ett idag obehagligt eskalerande hat. Det är tydligen också mycket viktigare att Sami är kvar än att man på allvar markerar att man inte vill normalisera rasism och antisemitism.

Känn på det perspektivet. Hur skevt det är. Hur groteskt. Faktiskt verkar det rentav som att TV4 inte ens vill ta sitt ansvar full ut, och städa upp det här. Ett betydligt mer väntat beslut hade ju varit ett blixtsnabbt agerande, där TV4 direkt avbröt allt samröre med de utpekade personerna, i hopp om att rädda kanalens rykte.

Nu blir det istället programledarna som väljer att lämna programmet i protest. 

Det är så bisarrt att man vill gråta. Är det här verkligen på riktigt? Programledarna säger alltså upp sig eftersom TV4 vägrar kapa banden till den främlingsfientlighet de släppt lös i ett av sina underhållningsprogram. 

Man kan hoppas på att allt detta bara är ett enstaka fall av vansinne, en bugg i systemet. Men inom mig gror skräcken för att det är så här verkligheten ser ut, och att vi numera lever i en värld där det inte längre är en skam eller ens ett bekymmer för vår folkligaste tv-kanal att förknippas med judehat eller högerextremism.

Judiska Centralrådet: ”Helt förfärligt”

Judiska Centralrådet: