Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Maria Brander

Den sista spillran av förtroende är förbrukad

Lite drygt två veckor efter att Josefin Nilsson-dokumentären släpptes på SVT, avgår Eirik Stubø från sin post som vd på Dramaten.Foto: ANN JONASSON
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Lite drygt två veckor efter att Josefin Nilsson-dokumentären släpptes på SVT, avgår Eirik Stubø från sin post som vd på Dramaten.

Allt annat hade förstås varit ohållbart. 

I den nya Metoo-eran har man agerat för långsamt, för lamt, och utan känsla för situationens allvar. Därmed förbrukades också den sista spillran av förtroende.

Det var lördagen den 23 mars som hundratals samlades för att uttrycka sitt stöd för Josefin Nilsson, men också en kritik mot Dramaten. Dokumentären ”Josefin Nilsson – älska mig för den jag är” hade då precis haft premiär på SVT Play, och många hjärtan blödde för den så ofattbart sorgliga berättelsen. På sociala medier möttes människor i smärtan under hashtaggen #brinnförjosefin, och ganska snart fylldes luften av andra känslor – av ilska och krav på förändring.

Josefin Nilsson var död. Men skådespelaren som dömts för att bland annat ha misshandlat henne, hade fått fortsätta precis som att ingenting hade hänt. De prestigefyllda rollerna hade avlöst varandra, hans inkomster hade tredubblats, och en Dramatenchef hade till och med rekommenderat att han skulle få medalj av kungen.

Var fanns egentligen rättvisan?

Nu var Eirik Stubø inte vd för Dramaten i slutet på nittiotalet, då rättegången mot skådespelaren pågick. Tystnadskulturen sträcker sig över decennier, och bland annat Marie Göranzon har nyligen vittnat om hur hon varit rädd för våldet och männen på Dramaten. ”Jag har upplevt tio Dramatenchefer som inte har satt ner foten i tid”, berättade hon i ”Malou efter tio”.

Foto: MICAEL ENGSTRÖM / IBL

Så är det något som Dramaten har haft så är det just tid. 

Eirik Stubø har varit vd sen 2015, och bör rimligen ha varit medveten om det tunga bagaget åtminstone sen dess. I slutet på 2017 briserade dessutom Metoo och med #tystnadtagning, bör behovet av självrannsakan och förändringsarbete framstått som direkt akut. Inte minst när man på nära håll fick bevittna hur en annan tung kulturinstitution, den Svenska Akademien, kollapsade under tyngden av gamla brott och strukturer rotade i tanken om att vara lite förmer. 

Men istället tycks arbetet fortgått nästan som vanligt, och när Dramaten efter ljusmanifestationen svarar med ett nästan provocerande allmänt ”har noll tolerans mot trakasserier”,  är det ett uttalande som snarast sätter ytterligare fyr på vreden.

Skådespelaren Alexander Karim ”krokar arm” med Morgan Alling och meddelar att han inte längre tänker arbeta med kollegor som beter sig illa. Kulturministern kallar till möte med Dramatens ledning. Hela Sverige sjuder, och så småningom kallar Stubø faktiskt till ett krismöte för medarbetarna på Dramaten. Men det landar bara i fler upprörande uppgifter, och att Julia Dufvenius förklarar att hon inte längre har förtroende för Dramatenchefen. 

Det är först då som Stubø på bland annat Instagram levererar en kommentar som inkluderar både #metoo, #tystnadtagning och besked om att Josefin Nilssons tidigare pojkvän inte längre är aktuell för fler uppdrag på Dramaten. Men då är tålamodet sen länge slut.

Dramaten höll presskonferens under måndagen.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Julia Dufvenius går ut och berättar att hon 2017 fick skyddas på väg till och från scenen. Regissören Jenny Andreasson beskriver hur hon tvingades att sjukskriva sig, och höstens medierapporter om personalflykt flyter till ytan på nytt.

Varningsklockan har klämtat länge. Men det krävdes krigssirener för att Stubø skulle reagera. Därför faller han. 

Det är ingen seger. Arbetet slutar inte här. Men att Josefin Nilssons berättelse som varit nedtystad och skamligt gömd i två decennier, nu genomlyser de dunklaste vrår på Dramaten, det betyder något. Även om hon själv inte fick leva för att se just det ljuset.