Ruben Östlund Foto: IZABELLE NORDFJELLRuben Östlund Foto: IZABELLE NORDFJELL
Ruben Östlund Foto: IZABELLE NORDFJELL
Ruben Östlund Foto: SVEN LINDWALLRuben Östlund Foto: SVEN LINDWALL
Ruben Östlund Foto: SVEN LINDWALL
Maria Brander

Upplagt för succé för Ruben Östlund

Publicerad

Världens mest prestigeladdade filmfestival, den i Cannes, inleds idag, och för för första gången på 17 år är Sverige med i huvudtävlan.

”The Square” är nominerad till Guldpalmen, och med regissören Ruben Östlunds dragning till skandaler och konflikter, är det som upplagt för succé på Croisetten.

Lyxhotell, juveler och en röd matta stor nog att drunkna i. Ska du synas i Cannes i skuggan av superstjärnor som Nicole Kidman och Will Smith, då gäller det att inte var blyg. Gränsen? Den går någonstans vid Lars von Triers naziskämt om att han förstod Hitler 2011, och Borat i neongrön mankini 2006.

Men Östlund har för filmisk vana att balansera på tunna linjer. Med självsäker segervittring och en känsla för spektakel är regissören som gjord för Cannes. I en stor intervju i Dagens Nyheter har han redan planer på en pr-kupp där en av skådespelarna får spela apa på röda mattan, klättra runt och stjäla festivalchefens glasögon. 

Vi får se hur det blir med den saken, men Östlund har utan tvekan demonregissörens typiska kvaliteter. Han verkar närmast bli lycklig när Elizabeth Moss (”Mad men”) beskriver inspelningen som en av de jobbigaste hon varit med om.

 

LÄS MER: Ruben Östlunds film kan vinna Guldpalmen

 

Dessutom ges Östlund nu ännu en chans att bräcka den ständige rivalen, men också förebilden, Roy Andersson. För det var ju han som var i Cannes 2000 med ”Sånger från andra våningen” och tog hem, inte Guldpalmen, men väl juryns pris samma år som även Liv Ullmans ”Trolösa” var nominerad.

Sen dess har svensk film kämpat på fram mot det osannolika 2017. Succéåret som redan resulterat i fyra Oscarsnomineringar fortsätter nu i en kamp om festivalvärldens finaste pris. På lördag är det galavisning av ”The Square” som ska vara ett slags moralsatir i konst- och medievärlden. I rollerna ser vi förutom Moss även Dominic West (”The wire", ”The affair”) som ansluter till en kanske ovanligt stjärnspäckad festival.

Hoppas Östlund har en överraskning på lut

På olika jurypositioner hittar vi förutom mästerregissören Pedro Almodovar, skådespelare som Jessica Chastain, Will Smith och Uma Thurman. Nicole Kidman är aktuell i hela fyra produktioner, bland annat nya säsongen av ”Top of the lake” som på tv-sidan får sällskap av den redan enormt uppmärksammade nya ”Twin Peaks”-omgången.

Andra som förväntas mingla på röda mattan är bland andra Colin Farrell, Robert Pattinson, Michelle Williams, Julianne Moore, Jake Gyllenhaal, Adam Sandler, Emma Thompson, Ben Stiller, Dustin Hoffman, Tilda Swinton, Elizabeth Olsen, Jeremy Renner, Kristen Stewart och legendarer som Vanessa Redgrave.

Jag hoppas så att Östlund verkligen har en överraskning på lut för dem alla. Att apa eller inte apa, det är frågan. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag