Maria Brander

Brander: En gotisk fantasi att förlora sig i

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Supplied By Lmk

Fladdrande stearinljus i snirkliga kandelabrar, kusligt tronande porträttmålningar, och tungt vävda tyger. ”Crimson Peak” är på alla sätt en gotisk fantasi att förlora sig i.

Den 24 år gamla industrihandlardottern drömmer om att bli författare, en ny Mary Shelley, men får som kvinna inga direkta hyllningar för sina alster förrän den brittiske baronen Thomas (Hiddleston) uppenbarar sig i hennes liv.

Pappan är skeptisk. Känner instinktivt att det är något underligt med den ålderdomligt elegante baronen och hans kyligt vackra syster Lucille (Chastain). Men när fadern hastigt avlider under groteskt brutala former, faller Edith tacksamt i Thomas armar och följer honom som hustru över Atlanten.

Det gyllene vänliga ljuset som fyllt salarna runtomkring henne, byts mot snötungt dis silat i mörker. Huset andas, sägs det. Och så känns det verkligen. Skuggorna växer åt alla håll, konstruktionen suckar av ålder, medan vinden viner ut genom det öppna taket.

Den visuella stilen med långa beniga fingrar, förvridna kroppsformer, stunder av intensivt våld, kontrasterat mot något oskuldsfullt perfekt, känns tydligt igen från del Toros ”Pans labyrint”.

Plötsligt känner jag mig som en förtrollad Törnrosa som inte vill annat än att sträcka ut fingret mot spinnrocken, och sen stirra på hur blodet pärlas mot den vita huden.

Så bra är skådespelarna

Mia Wasikowska

Ser ut som en fullkomligt bedårande porslinsdocka, utan att för den saken skull vara hänvisad till passivitet. Wasikowska har utstrålningen hos en stjärna, och lyckas dessutom tillföra en noga avvägd dos värme till sin rolltolkning.

Tom Hiddleston

Har elegansen hos en förmänskligad vampyr. Med kylig charm, och lent välartad stämma, har han något vagt lockande men ändå livsfarligt över sig. Plus att det känns som att han levt i hundra år.

Jessica Chastain

Genuint obehaglig från början till slut. Går från butter till kontrollerande till typ diabolisk, på ett ändå imponerande sömlöst och crescendoartat sätt.

Så bra är filmen

USA. Av Guillermo del Toro. Med Mia Wasikowska, Jessica Chastain, Tom Hiddleston, Charlie Hunnam. Längd: 1:59. Från: 15 år.