Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Maria Brander

Århundradets mest skruvade sexscen

Publicerad

Med troll och ”århundrandets mest skruvade sexscen”  ska Sverige erövra filmfestivalen i Cannes.

”Gräns” heter filmen som även råkar vara den första långfilmen efter en John Ajvide Lindqvist-berättelse sen succén med ”Låt den rätte komma in”. 

Och om det är en kaxig attityd och lite glimten i ögat som krävs för att vinna, då ligger det här gänget oerhört bra till.

Presentationen på Filmhuset i Stockholm liknar faktiskt inget annat. Efter en dryg halvtimme vet fortfarande ingen riktigt vad filmen handlar om, men det kan vara en övernaturlig kärlekshistoria mellan två troll, och John Ajvide Lindqvist har beskrivit sin inledande känsla för projektet med orden ”vad dåligt det här skulle kunna bli”.

Om han tycker att det känns stort att få komma till Cannes? Tja… Han tycker att det ska bli roligt att få se alla ”på klosetten, nej förlåt Croisetten”, och regissören Ali Abbasi tror att hans i sammanhanget ovanliga film (det är en skräckis) blivit utvald eftersom juryn i Cannes ”har lite tråkigt”, och sågar sedan skoningslöst hyllade Michael Hanekes senaste film.

Därmed står det klart att "Gräns" har åtminstone tre trumfkort som skulle kunna skapa trolltider på rivieran, och göra den till en vinnare i sidosektionen ”Un certain regard” (där bland annat Ruben Östlund vunnit tidigare med ”Turist”).

Århundradets mest skruvade sexscen

Dels har den ett lockande tema. Berättelsen som bygger på en novell ur samlingen ”Pappersväggar” kretsar kring en tullkontrollant i Kapellskär med en övernaturlig förmåga att se genom folk, och är även en kärlekshistoria mellan två troll, laddad med skogsmystik. Det låter onekligen lite som ”Jordskott”, och även om ingen av filmskaparna sett serien, så tror de på dragningskraften hos den exotiska versionen av Sverige.

Sen finns där framför allt ett sug efter John Ajvide Lindqvist även internationellt, och även om detta absolut inte är någon ”Låt den rätte komma in 2”, så hoppas regissören uppriktigt på att den kommer att säljas in som en sådan.

Blir garanterat omtalad

Och där landar vi lite smått i det sista segervapnet, nämligen den respektlösa attityden som Ruben Östlund tidigare surfat så framgångsrikt på. Ajvide Lindqvist hoppas obekymrat på att hans film vinner, och lovar att han kommer att utsätta publiken ”för århundrandets mest skruvade sexscen”.

Se där. En sak är säker: Även om ”Gräns” inte vinner, så blir den garanterat omtalad.

 

Andra höjdpunkter i Cannes:

”Under the Silver lake”. Thriller med Riley Keuogh och Andrew Garfield. Av David Robert Mitchell som gjorde hyllade skräckisen ”It follows”. (I huvudtävlan)

”BlacKkKlansman”. Spike Lee (”Malcolm X”) gör verklighetsbaserad film om Ku Klux Klan. Med Adam Driver. (I huvudtävlan.)

”Everybody knows” av Asghar Farhadi (som slog ”En man som heter Ove” i Oscarsracet förra året). Med Penélope Cruz och Javier Bardem. (I huvudtävlan, öppnar festivalen.)

”Solo: A star wars story” Ron Howards ”Star wars”-berättelse får världspremiär i Cannes. (Utom tävlan.)

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag