Maria Brander

Århundradets mest skruvade sexscen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Med troll och ”århundrandets mest skruvade sexscen”  ska Sverige erövra filmfestivalen i Cannes.

”Gräns” heter filmen som även råkar vara den första långfilmen efter en John Ajvide Lindqvist-berättelse sen succén med ”Låt den rätte komma in”. 

Och om det är en kaxig attityd och lite glimten i ögat som krävs för att vinna, då ligger det här gänget oerhört bra till.

Presentationen på Filmhuset i Stockholm liknar faktiskt inget annat. Efter en dryg halvtimme vet fortfarande ingen riktigt vad filmen handlar om, men det kan vara en övernaturlig kärlekshistoria mellan två troll, och John Ajvide Lindqvist har beskrivit sin inledande känsla för projektet med orden ”vad dåligt det här skulle kunna bli”.

Om han tycker att det känns stort att få komma till Cannes? Tja… Han tycker att det ska bli roligt att få se alla ”på klosetten, nej förlåt Croisetten”, och regissören Ali Abbasi tror att hans i sammanhanget ovanliga film (det är en skräckis) blivit utvald eftersom juryn i Cannes ”har lite tråkigt”, och sågar sedan skoningslöst hyllade Michael Hanekes senaste film.

Därmed står det klart att "Gräns" har åtminstone tre trumfkort som skulle kunna skapa trolltider på rivieran, och göra den till en vinnare i sidosektionen ”Un certain regard” (där bland annat Ruben Östlund vunnit tidigare med ”Turist”).

Århundradets mest skruvade sexscen

Dels har den ett lockande tema. Berättelsen som bygger på en novell ur samlingen ”Pappersväggar” kretsar kring en tullkontrollant i Kapellskär med en övernaturlig förmåga att se genom folk, och är även en kärlekshistoria mellan två troll, laddad med skogsmystik. Det låter onekligen lite som ”Jordskott”, och även om ingen av filmskaparna sett serien, så tror de på dragningskraften hos den exotiska versionen av Sverige.

Sen finns där framför allt ett sug efter John Ajvide Lindqvist även internationellt, och även om detta absolut inte är någon ”Låt den rätte komma in 2”, så hoppas regissören uppriktigt på att den kommer att säljas in som en sådan.

Blir garanterat omtalad

Och där landar vi lite smått i det sista segervapnet, nämligen den respektlösa attityden som Ruben Östlund tidigare surfat så framgångsrikt på. Ajvide Lindqvist hoppas obekymrat på att hans film vinner, och lovar att han kommer att utsätta publiken ”för århundrandets mest skruvade sexscen”.

Se där. En sak är säker: Även om ”Gräns” inte vinner, så blir den garanterat omtalad.


Andra höjdpunkter i Cannes:

”Under the Silver lake”. Thriller med Riley Keuogh och Andrew Garfield. Av David Robert Mitchell som gjorde hyllade skräckisen ”It follows”. (I huvudtävlan)

”BlacKkKlansman”. Spike Lee (”Malcolm X”) gör verklighetsbaserad film om Ku Klux Klan. Med Adam Driver. (I huvudtävlan.)

”Everybody knows” av Asghar Farhadi (som slog ”En man som heter Ove” i Oscarsracet förra året). Med Penélope Cruz och Javier Bardem. (I huvudtävlan, öppnar festivalen.)

”Solo: A star wars story” Ron Howards ”Star wars”-berättelse får världspremiär i Cannes. (Utom tävlan.)