Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Maria Brander

Andra chansen: Mediokra låtar som vi redan har hört

Clara Klingenström värmer upp till ”Rena rama ding dong”.
Clara Klingenström är en av artisterna som deltar i Andra chansen. Men hur spännande blir det egentligen? undrar Expressens Maria Brander.
Foto: OLLE SPORRONG

Andra chansen kan vara så mycket, men i år känns den mest som ett straff av modell seg kvarsittning.

De mediokra låtarna har vi hört förut, och det är tyvärr svårt att längta efter ännu en kväll med Christer Björkman vid det stela programledarrodret.

Därför sätter jag nu mitt sista hopp till mellanakten DJ Trexx. En liten diplomatisk kris mellan Sverige och Ryssland är ju antagligen exakt vad vi behöver just nu.

Det är förstås något med Andra chansen-konstruktionen som i sig bygger upp ett visst inre motstånd. Att höra de halvbra låtarna en gång till känns ju i grunden lite som att närma sig en gigantisk reaback för sekunda varor. Visst kan det hända att man gör fynd, och hittar en Robin Stjernberg, en Felix Sandman eller varför inte en jovialisk Kvinnaböske där, men det är inte så värst troligt. Framför allt inte i år, då det varje vecka känts på förhand givet exakt vilka som är direkt till final-material.

I det läget känns det alltid tryggt att veta att vi har succéduon Pernilla Wahlgren och Per Andersson. Fast vänta. Det har vi ju inte. Så dum jag är. Christer Björkman har ju fått delad vårdnad om Melodifestivalen i år, och nu var det visst hans vecka. 

I den bästa av världar, så har han vid det här laget insett att han gör sig bäst som charmig sidekick, men mycket talar för att vi återigen kommer att få se de skrivna skämten falla till marken likt färgglada fåglar mot en hård glasruta. Det är antagligen bara att stålsätta sig inför detta.

Men det finns ändå en liten strimma ljus vid horisonten, för från östfronten väntas ju Michael Lindgrens DJ Trexx som 2009 tog Melodifestivalen med storm med sin ”Tingaliin (Russian Bass Lover remix)”. Med babusjkadockor och dansande björnar var det en mellanakt med en genomslagskraft som räckte hela vägen till Ryssland. 

Ambassaden i Stockholm protesterade, varpå SVT skickade förlåt-blommor, bara för att sedan ångra sin ursäkt. Krisen hanterades så valhänt klantigt att den i princip kunde varit direkt hämtad ur SVT:s humorserie ”Dips” om ett gäng hopplösa diplomater.

Inte vet jag hur vi bäst ställer till det den här gången, men efter en händelsefattig Mellosäsong utan vare sig plagiatanklagelser eller diskningar, är ju det exakt det här som fattas. Vad kan vi skicka till ambassaden den här gången? 

Måns Zelmerlöw naken på häst hade ju varit en perfekt Putin-hyllning, men det faktum att han ska leda programmet nästa vecka (Zelmerlöw inte Putin) kan ju skapa vissa olägenheter. Så jag antar att vi helt enkelt får offra Ewa Roos och Eva Rydberg. Ryssarna har ju redan tidigare bevisat sin kärlek till gummor i Eurovision, och kan säkert få användning för den nicke-dockande ”rena rama ding dong”-akten.


Brander tippar:

Till final: Alvaro Estrella ”Baila baila”, Paul Rey ”Missing piece”, Clara Klingenström ”Behöver inte dig idag”, Klara Hammarström ”Beat of broken hearts”.


Klara Hammarström och Efraim Leo om konkurrensen.
Frida Green tar in extra körmedlem och Paul Rey vill inte avslöja alla förändringar.