Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Maria Brander

Alexander Bards iskyla lämnar mig nästan mållös

Expressens tv-krönikör Maria Brander om Alexander Bards ord på Twitter: ”Jag blev nästan mållös”.
Alexander bard fick sparken från TV4 efter sitt utspel om BLM.Foto: LISA MATTISSON

TV4 har kommit fram till att Alexander Bard inte passar i familjeprogrammet ”Talang”.

Alla andra slutsatser hade förstås varit obegripliga.

Profilens tweet från lördagen präglas ju av en iskyla som, i dagar av sorg, faktiskt lämnar en nästan mållös.

Jag såg själv den där tweeten redan under lördagsförmiddagen som vita bokstäver mot en svart botten, och frös till. Då är jag ändå van vid Alexander Bards kompromisslösa och burdusa formuleringar som fladdrat förbi mig i åratal. Men det här var något annat: Han skriver att om svarta liv ska spela roll måste de ”ta sig samman, studera hårt, skaffa jobb och tjäna egna pengar i stället för att leva på bidrag”. Att de måste ta sig ut ur fängelset och bli hjältar istället för självutnämnda offer för världen att skratta åt.

Det är faktiskt svårt att ens föreställa sig vad Alexander Bard kände när han såg videon där George Floyds liv långsamt tynar bort under polisbrutalitetens knä. Jag kände ångest, skräck, sorg, förtvivlan och dåligt samvete för att vi inte har lyckats göra världen bättre än så här. Alexander Bard tycks däremot ha upplevt något helt annat, vilket han naturligtvis får göra i sitt inre.

Men att sedan formulera ovan nämnda hårda ord på en offentlig plattform är som att vilja slå på den som redan sörjer. En hel värld har under de senaste veckorna samlats under Black lives matters för att de vill göra skillnad, uttrycka sin frustration och ta ställning. Och Alexander Bard borde rimligen veta att hans formuleringar träffar mitt i det här såriga klustret.

I en situation där respekt är det enda rimlig förhållningssättet, väljer han det motsatta.

Därför är det inte konstigt att Kändissverige slagit bakut, och inte längre vill ha med honom att göra. När Bianca Ingrosso dessutom säger att hon inte längre vill medverka i ”Talang” om Bard är med, blir beslutet ändå rätt givet för TV4. Valet mellan vår mest framgångsrika influenser eller en arg farbror som i det offentliga alltid har trivts på gränsen till det acceptabla, borde vara tämligen enkelt. 

Tidigare under lördagen menade TV4 visserligen att Alexander Bard måste svara för sina privata åsikter, och det måste han ju. Men efter en dags betänketid måste man till slut ha börjat inse vilka spår dessa åsikter lämnar efter sig, och hur icke-kompatibla de är med fredagsmys med barnen.

Faktum är att jag mest är förvånad över att Alexander Bard med alla sina kontroversiella uttalanden hängt kvar så länge, nästan som att han spelade i någon sorts egen liga där det mesta är tillåtet. Men det fanns visst ändå en gräns, och det känns som att Bard ändå måste ha passerat den rejält i dag, och lämnat ett tungt mörkt moln efter sig.

Får skarp kritik från många håll efter orden om svarta på Twitter.