Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Maria Brander

SVT borde utreda Andreas Johnson – hur kan kanalen inte agera?

Foto: OLLE SPORRONG
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: OLLE SPORRONG

Både SVT och Andreas Johnson agerar fortfarande oförstående.

Men för många blev det nog ändå uppenbart i kväll att artistens bidrag ”Army och us” delvis kopierat Aviciis ”Without you”. Och oavsett om tittarna tycker att det är fusk, helgerån eller bara klantigt, är risken stor att Andreas Johnson kommer att straffas för likheten.

Går han vidare kommer den förmodligen att granskas.

Gnager det fortfarande i skallen över var du hört ”Army of us” förut? Vänd dig till datorn, leta upp Aviciis ”Without you”, och jämför sedan de båda låtarnas intron till första versen. Likheten, både vad ackord och melodi beträffar, är faktiskt på gränsen till genant. Det är lite som att kopiera en snutt ur Abbas ”Dancing queen”, och sen låtsas som att det regnar. 

Avicii må ha varit en angelägenhet för en begränsad skara fans tidigare, men efter artistens bortgång i våras, så öppnades hans låtskatt av en hel värld – nästan som ett led i en kollektiv sorgebearbetning. Den svenska Spotifylistan kom att helt tas över av Aviciis hits, och överst hamnade just ”Without you”.

Kan straffas

När delar av den låten nu tycks ha migrerat till Andreas Johnsons Mellobidrag, lär tittarna reagera: En del kommer att tycka att det är ett upprörande helgerån. Andra kanske mest att det är fusk eller en smula oproffsigt. Oavsett vilket kan det leda till att ”Army of us” straffas med att man lägger sin röst på något annat.

För upphovsmakarna är känslan förstås en annan. Det är mycket möjligt att de fått i uppdrag att göra en låt med ett sound i gränslandet mellan Avicii och Coldplay, och sen av misstag råkade göra den för lik. Det är också möjligt att kopian är helt omedveten – att skaparna faktiskt trott att melodislingan är deras egen. Sånt händer.

Det är egentligen först när både Andreas Johnson och SVT väljer att försöka snacka bort de ofrånkomliga likheterna som det blir en smula märkligt: ”Det finns 500 låtar med samma ackordföljd som Beatles ”Let it be”, säger Johnson. Precis som att det hade något med saken att göra.

Underligt svar av SVT

I samma stil verkar tävlingsproducenten Christer Björkman ha väldigt svårt att höra det som så många andra hör: ”Rent arrmässigt så finns det likheter, men jag kan inte säga att det är något jag har tänkt på när det gäller melodin.” 

Underligt, med tanke på att det är just melodilikheterna som kanske främst bidrar till plagiatkänslan. Det gör nödvändigtvis inte Andreas Johnsons låt sämre. (För att återgå till de populära Beatlesreferenserna, så stämdes ju exempelvis George Harrisons ”My sweet lord” för låtstöld.) Men precis som Frans vinnarlåt ”If I were sorry”, granskades av externa utredare för plagiatanklagelser 2016, så bör man, om låten tar sig till final, göra samma sak här. Om inte annat för att få saken ur världen, och lite öva på hur vi ska förhålla oss till det musikaliska arvet efter Avicii.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!