Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mari Jungstedts kärleks- revansch med nye mannen

Mari Jungstedt och Jonas Storm.
Foto: GRANLUND PICTURES / STELLA PICTURES FOTO GÖRAN GRANLUND 2099
Mari Jungstedt är tillbaka med spänningsromanen ”Innan molnen kommer”.
Foto: Anna-Lena Ahlström/Pressbild
Mari Jungstedt säger att hon har fått en nytändning i karriären.
Foto: Anna-Lena Ahlström/Pressbild
Mari Jungstedt är tillbaka med spänningsromanen ”Innan molnen kommer”.
Foto: Sarah Saverstam/Pressbild Innan molnen kommer
Mari Jungstedt.
Foto: Sarah Saverstam/Pressbild Innan molnen kommer

Mari Jungstedt är tillbaka med en spänningsroman i en helt ny serie.

I en intervju med Expressen berättar författaren om nytändningen i karriären, den ekonomiska friheten och livet med nya kärleken Jonas Storm.

– Jag har lärt mig hur man gör om det uppstår en konflikt. Det var jag inte lika bra på tidigare, säger Mari Jungstedt.

Mari Jungstedt, 57, svarar i telefon samtidigt som hon är ute i skärgården och åker båt med pojkvännen Jonas Storm, 52. Det är en av de finaste dagarna under midsommarveckan och hon är på ett strålande humör. 

– Vågorna böljar in! I sommar ska vi vara i skärgården med den här härliga båten, säger hon.

Efter sina spänningsromaner om kommissarie Knutas på Gotland är Mari Jungstedt en av landets mest framgångsrika författare. Förlaget Bonniers uppger att hon har sålt sex miljoner böcker bara i Sverige och är utgiven i 20 länder. Nu har hon släppt sin nya bok ”Innan molnen kommer”, den första i en helt ny serie som utspelar sig på spanska solkusten.

Läsarna får möta Lisa, en 55-årig lärare som har blivit dumpad och hjärtekrossad av sin man och ska börja om livet i Malagá. Där träffar Lisa polismannen och änkemannen Hector på en flamenco-kurs, och dras in i dramatiska händelser. 

– De här karaktärerna är i mer mogen ålder, de är lite såriga och ärrade av livet. Jag är väldigt story-driven och noga med intrigerna – men har aldrig letat efter en historia, idéerna kommer till mig som fragment i tankarna, säger Mari Jungstedt.

Mari Jungstedts nytändning

Med exet, norske författaren Ruben Eliassen, gav hon 2014 ut en bok i en Gran Canaria-serie. 

– Jag fortsatte med den själv efter att vi gjorde slut, men det var inte 100% jag. Jag hade fått en idé som skulle utspela sig i Spanien och valde att göra en helt en ny serie, som är jag hela vägen från början.

Efter 15 böcker i Gotlandsserien menar Mari Jungstedt att det gett en nytändning att skriva andra romaner.

– Ja, det har gett en kick. Det är 100% jag, jag behöver inte samarbeta med någon eller kämpa och anpassa mig. Jag blir ännu mer kreativ och har en otrolig lust. Jag ser ingen konflikt i att jag skriver både Gotlandsserien och Malagásviten, det passar mig. Jag planerar aldrig framåt eller har idéer på lager, utan det är bok för bok.

Tankarna på giftermål med kärleken Jonas

Det var förra året som Mari Jungstedt för första gången syntes med kärleken Jonas Storm vid sin sida. 

Hur skiljer det sig att träffa någon och bli kär efter 50?

– När man möter någon i den här åldern har båda sitt bagage. Man har levt lite olika och har olika bakgrunder – samtidigt är man en fullgången människa. Om man träffas vid 25 eller 30 har man så mycket kvar när det gäller att upptäcka livet och vad det innebär att vara vuxen. Man har nått en annan mognad, och vet mycket mer vem man själv är. Det ger ett lugn. 

– Jag är befriad från mycket och har lärt mig hur man gör om det uppstår en konflikt. Min tid är dyrbar, jag vill inte slösa bort den. Jag vill lösa saker så fort som möjligt för att kunna gå vidare. Det var jag inte lika bra på tidigare.

Mari Jungstedt menar också att hon värdesätter relationen mer i dag, att träffa någon att trivas med är inget hon tar för givet.

– Man har mer vett att sätta värde på det och njuta av de goda stunderna. Tiden är mer utmätt, man måste ta vara på livet.

Ännu har paret inte flyttat ihop, men det finns drömmar om framtiden och dörren för giftermål är inte stängd.

– Tankarna finns ju, men vi får se. Vi tar ett steg i taget. 

Ekonomiska friheten: ”Struntar i statusprylar” 

Mari Jungstedt har fler saker att glädja sig åt, och konstaterar att hon är på en skön plats i livet. 2012 skilde hon sig från sina barns pappa Cenneth Niklasson efter 14 års äktenskap, men familjesammanhållningen finns kvar.

– Jag har en jättebra relation till mina barn och de har bra liv. Jag har friheten att skriva, har det bra ekonomiskt och inga orosmoment.

Vad lägger du dina pengar på?

– Jag struntar i statusprylar och bryr mig inte om märken på kläder och skor överhuvudtaget. Men det är fantastiskt skönt att inte behöva oroa sig för pengar, jag är uppvuxen med att ha det enkelt och att vrida på varenda krona. Jag uppskattar att kunna lägga ner vad jag vill i matkorgen utan att bry mig om vad det kostar. 

– Nu köper jag massa grejer till båten som min kille har köpt, och vi går ut och äter mycket. Jag gillar att bo mysigt och trivas där jag bor, och att kunna renovera på Gotland eller fixa till i lägenheten. Allt jag gillar börjar på R – resor, restauranger och renoveringar – och rajtan-tajtan. Jag är bra på att rumla runt, säger Mari Jungstedt med ett skratt.

MARI JUNGSTEDT

Ålder: 56 år.

Bor: Hus på Gotlands västkust. Sekelskifteslägenhet på Södermalm i Stockholm.

Familj: Barnen Bella, 26, och Sebastian, 25. Pojkvännen Jonas Storm, 52. 

Gör: Författare. Tidigare journalist och programledare.

Aktuell: Nya spänningsromanen ”Innan molnen kommer”.

Arbetar på den sextonde delen i Gotlandsserien om kommissarie Knutas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.