Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mari Jungstedt om sin svåra uppväxt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Jag föddes inte med silversked i munnen", säger Mari Jungstedt, som berättar om sin svåra uppväxt.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Mari Jungstedt vill nu att henens egna barn ska få en bättre uppväxt än vad hon själv fick.
Foto: IBL/EERO HANNUKAINEN

Hon är en av Sveriges bäst säljande författare, och succédeckarna avlöser varandra.

Den svåra uppväxten ger Mari Jungstedt ett driv att skriva - samtidigt som hon är mån om att hennes barn ska få det bättre än vad hon hade det.

– Jag är väldigt noggrann med att hålla nära kontakt med mina barn, säger Mari Jungstedt i en intervju med Svensk Damtidning.

Mari Jungstedt är en av Sveriges många framgångsrika deckarförfattare, och hennes böcker har översatts till över 17 olika språk världen över.

Men det framgångsrika livet var inte en självklarhet för journalisten som sadlade som till författare.

I en intervju med Svensk Damtidning berättar Mari Jungstedt om den svåra uppväxten, där hennes mamma var svårt sjuk i cancer, samtidigt som hennes pappa var alkoholiserad och frånvarande.

– Jag föddes inte med silversked i munnen. Det är klart det var jobbigt. Pappa var frånvarande och mamma jättesjuk, nästan döende, men hon klarade sig till slut, säger Mari Jungstedt i intervjun med tidningen.


LÄS MER: Jungstedt: "Kommer alltid att vilja skriva" 

Mari Jungstedts böcker har översatts till 17 olika språk världen över.
Foto: IBL

"Jag vill göra barnets röst hörd"

Och de svåra åren är något som Jungstedt bär med sig i sitt författarskap, och som formar de berättelser hon delar med sig av i sina böcker.

– Jag vill att mina böcker ska mer än underhålla. jag upplevde ju utsattheten som barn och jag vill göra barnets röst hörd. Det är egentligen därför jag skriver, det är det som är min drivkraft. Jag vill berätta något, säger Mari Jungstedt till Svensk Damtidning.

Nu vill Mari Jungstedt att barnen i hennes närhet - både hennes egna barn och även hennes syskons barn - ska få det bättre än hon hade det som ung. Medan författarens pappa var frånvarande, är hon noggrann med att ha ordentliga samtal med barnen, och prioritera dem mycket.

– Jag är väldigt noggrann med att hålla nära kontakt med mina barn och jag har alltid månat mycket om att vi ska prata och visa respekt för varandra. Jag står också väldigt nära mina syskonbarn, som är i samma ålder som mina barn. De vet att de kan vända sig till mig, och det gör de också, säger Mari Jungstedt till Svensk Damtidning.

LÄS MER: Mari Jungstedts tuffa uppbrott 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.