Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Margaux Dietz om kritiken mot boken: ”Ber om ursäkt”

Det var i slutet av 2019 som influencern Margaux Dietz, 29, separerade från sambon Jacob Liebermann, 35, efter att tidigare under året hållit en äktenskapsceremoni inför vänner, men utan att ha gift sig.
Margaux Dietz.
Foto: OLLE SPORRONG
”Arnold reser till Sydafrika” är Margaux Dietz första barnbok.
Foto: Bookmark Förlag / Bookmark Förlag

Margaux Dietz debuterade under hösten som barnboksförfattare med boken ”Arnold reser till Sydafrika”.

Nu möts influencern av kritik för att ingen karaktär i boken är svart.

”'Arnold reser till Sydafrika' porträtterar endast min egen familj”, skriver Dietz.

I boken ”Arnold reser till Sydafrika” reser karaktären Arnold till Sydafrika för att hälsa på sin mormor. Väl på plats träffar han många olika djur, såsom apor, giraffer, noshörningar och elefanter.

Boken har nominerats till Adlibrispriset för ”Årets barnbok 0-6”, men möts nu av kritik.

I en krönika i Sydsvenskan kritiserar skribenten Shora Esmailian boken och menar bland annat att berättelse är platt och att karaktärsporträtteringen ”är usel”.

Bokens främsta problem, menar Esmailian, är att den utspelar sig i Sydafrika, men att samtliga karaktärer är vita. Hon skriver bland annat att Margaux Dietz ”måste här ha slagit något slags rekord i smaklöshet och skamlöst kolonial blindhet i samtida svensk barnlitteratur”.

Även på Margaux Dietzs Instagram har flera ifrågasatt varför boken inte innehåller några svarta karaktärer.

”Spännande ändå att Arnold inte träffar en enda svart person under sin rundresa i Sydafrika!”, kommenterar en person.

En annan menar att det är ”väldigt problematiskt” att samtliga karaktärer är vita.

Margaux Dietz svar 

På Instagram Story svarar Margaux Dietz på kritiken och menar att det är bra att följarna uppmärksammar frågan om mångfald:

”'Arnold reser till Sydafrika' porträtterar endast min egen familj, som består av min exman, min mor, min styvfar och jag själv. Det finns inga utomstående med i boken”, skriver Margaux Dietz.

I ett mejl till Expressen upprepar Margaux Dietz att hon uppskattar att flera reagerat på betydelsen av mångfald. Vidare skriver hon även att hon tror att många inte hade reagerat på samma sätt om de förstått att bokens karaktärer endast består av hennes närmaste familjemedlemmar.

”Jag tror inte folk hade reagerat på samma sätt om de hade förstått att det endast är mina närmaste familjemedlemmar som är med i boken och inga externa personer vare sig på sidorna i Sverige eller i Sydafrika. Ber om ursäkt”, skriver Margaux Dietz.

Expressen har sökt Bookmark Förlag. 

I podcasten Margaux & Theo, som influencern har tillsammans med sin bror Theo Dietz, 34, berättar Margaux att hon och Emil inte längre är ett par.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.