Måns Zelmerlöws känga mot Ryssland

Måns riktade en känga åt tvåan Ryssland – direkt efter vinsten.
Foto: Sven Lindwall
"Jag kan absolut förstå att man neggar mot Rysslands politik och Rysslands antigay-lagar och hur Ryssland har bettet sig i politiska situationer", säger Zelmerlöw.
Foto: Sven Lindwall
Paulina Gagarina tävlade för Ryssland.
Foto: All Over Press

WIEN. Måns Zelmerlöw slogs mot misstänkt sabotage - och i finalen var det Ryssland som blev främsta motståndare.

Men medan Polina Gagarina buades ut, skanderade publiken för Sverige - och efter segern kom Måns känga mot Ryssland.

– Jag vill bara säga att vi alla är hjältar oavsett vilka vi är eller vem vi älskar, sa han i tv-sändningen som gick ut i hela Europa.

Det var Måns Zelmerlöw och Sverige mot Polina Gagarina och Ryssland från början till slut under den spännande omröstningen. Den tidigare förhandstippade favoriten Italien sjönk som en sten när toppstriden allt mer kom att handla om Sverige och Ryssland.

Och i takt med att Sverige fick allt högre poäng och Ryssland allt lägre växte jublet i pressrummet där nästan 2 000 journalister och fans samlats. I tv-rutan hörde man programledarna vädja till publiken att inte bua, samtidigt som hejaramsor för Sverige ekade. Den tydliga favoriten var - Sverige. Många har i kulisserna uttalat negativa åsikter inför Ryssland och deras politik. Det har till och med pratats om att bojkotta tävlingen nästa år om Ryssland vinner, i flera delegationer inklusive den svenska enligt uppgifter.


LÄS MER: Hämnden mot Ryssland som hjälpte Måns.

"Det gick helt fel"

Och direkt efter vinsten riktade Måns Zelmerlöw en känga mot Ryssland, som kom tvåa i tävlingen, när han pratade om att vinsten är för allas rätt att vara som de vill.

– Jag vill bara säga att vi alla är hjältar oavsett vilka vi är eller vem vi älskar.

En tydlig pik. Tidigare i veckan uttalade sig Måns om just den ryska statens syn på homosexuella.

Rysslands Paulina Gagarina.
Foto: Sven Lindwall

– Jag kan absolut förstå att man neggar mot Rysslands politik och Rysslands antigay-lagar och hur Ryssland har bettet sig i politiska situationer, säger Måns.

Vad tycker du själv om deras antigay-lagar?

– Det är väl klart som fan att jag tycker att det är helt fel. Det finns hur många länder som helst som borde åtgärda sina lagar.


LÄS MER: Stora skandalen - juryn blev diskad.

Sabotaget

Samtidigt som Ryssland mötts av motstånd har även vårt svenska bidrag varit utsatt för misstänkt sabotage. Presschefen Jarmo Siim, som jobbar för arrangören EBU, ska ha skickat meddelande till en journalist om att fortsätta slå ner på Sverige med hopp om diskvalificering. Flera tittare reagerade också på att ett gammal ryskt bidrag spelades i början av finalen, samtidigt som Måns inte fick synas i bild under flaggparaden. Dessutom har plagiatanklagelserna mot "Heroes", som anses vara en kopia av David Guettas "Lovers on the sun", spridits i veckan. Dessutom la man favorittippade Italien på vinnarposition, sist i startfältet - medan Måns klumpades ihop med Norge.

– Man höjer på ögonbrynen, säger Christer Björkman som tillsammans med svenska teamet försökte få Måns att kunna fokusera mitt i stormarna.

Och han segrade.Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.