Måns rädsla för fusket i årets "Eurovision"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Fusket kan stoppa Måns Zelmerlöw från vinst i Eurovision song contest.
Foto: Sven Lindwall
"Det är klart att man hoppas att det inte ska finnas fusk och korruption inom Eurovision", säger Måns Zelmerlöw.
Foto: Sven Lindwall
Zelmerlöw tävlar med "Heroes" i morgon, torsdag.
Foto: Sven Lindwall

WIEN. Under gårdagen framkom det anklagelser om att man från arrangörshåll försökte sabotera Måns Zelmerlöws vinstchanser.

Nu tar de styrande i schlager-EM krafttag för att förhindra fusket - men rädslan finns där hos svenskhoppet.

- Det är klart att man hoppas att det inte ska finnas fusk och korruption inom Eurovision, säger Måns Zelmerlöw i samband med gårdagens semifinal.

Under gårdagen framkom det uppgifter om att arrangerande EBU:s kommunikationschef Jarmo Siim uppmanat journalister att skriva negativt om Måns Zelmerlöw. Detta för att sabotera hans chanser till vinst, på grund av produktionsbolagspolitik.

Anklagelserna tillbakavisades hårt av tävlingens huvudarrangörer EBU.

Trots detta. Efter senare års kontroversiella röstskandaler kommer både folkets röster och jurygrupperna sättas under lupp.

- Vi kommer att specialgranska röstningsförfarandet, vi har nu möjlighet att granska precis varenda telefonröst. Och vi kommer att kontrollera rösterna ännu hårdare, säger EBU:s högsta chef Jon-Ola Sand.

- Vi kommer också att övervaka hur varje enskilt lands jurygrupper röstar, och gör allt vi kan för att se till att det går rätt till, fortsätter han.

Välkomnar granskningen

Granskningen välkomnas av den svenska delegationen med artisten Måns Zelmerlöw, som tävlar i den andra semifinalen på torsdag, i spetsen.

- Det är jättebra att de ska granska det ytterligare och verkligen få bort allt sånt. Eurovision ska ju bara vara glatt och positivt och något som förenar länder, säger Måns Zelmerlöw och berättar att han särskilt hoppas på folkets röster.

- Det är klart att man hoppas att det inte ska finnas fusk och korruption inom Eurovision.

"Ett varningens finger"

Även Christer Björkman välkomnar att EBU nu ska granska rösterna hårt.

- Jag skulle säga att det är ett varningens finger från EBU att det ska skötas snyggt och gå rätt till.

Är du orolig för fusk?

- Det där är ju ett otyg så klart att det finns den typen av aktiviteter. Samtidigt ska man veta att det som Azerbajdjzan gjorde är en extremt dyr aktivitet. Den är stor, organiserad och väldigt, väldigt dyr att genomföra så riskerna för en sådan är ganska minimala. Jag tror och hoppas verkligen att ingen försöker med det.

Fusket är inte det enda orosmomentet i årets tävling. Rysslands artist har fått ta emot enorm kritik för landets politik och antigaylagar och inför tisdagens semifinal var oron stor att hon skulle bli utbuad likt de ryska artisterna blev förra året.

"Hel fel"

Även Måns Zelmerlöw är kritisk mot de ryska antigay-lagarna.

- Ja men det är väl klart som fan att jag tycker att det är helt fel. Det finns hur många länder som helst som borde åtgärda sina lagar.

- Jag har ju själv stått på gaygalan och sjungit en låt om gaypropaganda med klara pikar till Ryssland. Jag önskar ju så klart att hela världen skulle vara lika öppna som de flesta länder i väst är.

Däremot tycker han att det är fel att bua ut en artist.

- Jag tycker att det är oerhört fel att bua ut en artist. Det är inte så att hon automatisk ställer sig bakom Rysslands politik eller lagar.

Misstänkt fusk under Eurovision

Några misstänkta försök att styra resultatet i Eurovision Song Contest.

2014: Rankade favoriter lägst

Den armeniska juryn rankade förra året de största favoriterna till att vinna tävlingen lägst i sin omröstning.

2014: Röstade exakt lika

2014 diskades den georgiska juryn då det framkom att de hade rankat exakt samma låtar som de åtta bästa.

2013: Försökte köpa röster

I Malmö 2013 försökte okända män köpa röster för Azerbajdzjans räkning. De fångades på film av en litauisk nyhetssajt. Samma år framkom det att landet hade försökt att muta jurygrupper med stora summor pengar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.