Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Måns öppnar för nytt jobb efter ESC-succén

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Det skulle vara väldigt svårt att tacka nej", säger Måns Zelmerlöw om ett programledarjobb för Eurovision i Sverige.
Foto: Sven Lindwall
Foto: Sven Lindwall
Foto: Pelle T Nilsson

Här är arenorna som slåss om nästa års Eurovision.

Enligt Expressens uppgifter tackar Malmö nej – samtidigt som SVT ska ha bestämt sig för Tele 2 arena i Stockholm.

Nu är Måns Zelmerlöw och Sanna Nielsen högaktuella som programledare.

– Det skulle vara väldigt svårt att tacka nej, säger Måns Zelmerlöw.

Knappt ett dygn efter Måns Zelmerlöws jordskredsseger i Wien i natt är arbetet med att sälja in nästa Eurovisionarena i full gång.

Redan för drygt en månad sedan tog SVT de första informella kontakterna med städerna.

Men från Stockholms håll har arbetet pågått sedan man snuvades på uppdraget av Malmö 2013. Redan i morgon hålls möten där Tele 2 Arena, Friends arena, Globen och Stockholmsmässan ska utmejsla planen för att sälja in konceptet till SVT.


LÄS MER: Kungafamiljens hyllning till Måns


Man ska också avgöra vilken arena som är huvudkandidat.

– Vi har haft informella samtal med SVT för att kolla av intresset. Alla arenor och Stockholms stad ska ha en liten träff och gå igenom läget, vad som går att göra på de olika anläggningarna och hur schemat ser ut. Sedan slår vi oss ner med SVT och diskuterar. Vi gjorde ett ganska grundligt arbete förra gången, och har kvar all dokumentation och ska fräscha upp och använda oss av den när vi träffar SVT, säger Olle Zetterberg på Stockholm business region, som håller i stadens möten med SVT.

Tele 2 arena huvudkandidat

Men beslutet kan redan vara taget.

Från politiskt håll ser Stockholm Tele 2 arena som huvudkandidaten. Och enligt Expressens uppgiftslämnare vill vinnardelegationen anordna Eurovision i arenan.

– Jag tycker att Tele2 Arena ska ha nästa år. Det är självklart att Stockholm ska ha det, säger Eva-Louise Erlandsson, S. kommunfullmäktiges ordförande.


LÄS MER: Så hyllades Måns på Arlanda


I Göteborg är Scandinavium den enda arena som kan komma på tal för att arrangera Eurovision. Men staden har ännu inte kontaktats av SVT.

Samtidigt uppges Malmö ha hoppat Eurovisionracet. Anledningen ska enligt Expressens uppgifter vara att arrangemanget 2013 blev för dyrt.

I branschen går snacket varmt om Malmös avhopp. Olle Zetterberg har hört uppgifterna.

– De gjorde ett jättefint arrangemang 2013. Men jag har hört det snacket. Det pratas om det i branschen, säger han.

På SVT vill man inte kommentera Malmös avhopp.

"Ska vara högt tempo"

Men klart är att man vill få i gång diskussionerna så snart som möjligt.

– Det ska vara högt tempo. Vi har bara sonderat terrängen. Vi har ringt lite olika människor och lite olika städer. Men jag vill inte kommentera vilka än på länge, säger kanalens nöjeschef Thomas Hall.

Samtidigt har SVT redan börjat fila på valet av programledare.

Namn som Gina Dirawi, Petra Mede och Sanna Nielsen ser Christer Björkman som "bra namn".

Men håller också Måns Zelmerlöw som en kandidat. Måns själv är klart sugen.

– Det är klart jag skulle vilja. Jag skulle bli oerhört hedrad om jag fick frågan. Det skulle vara väldigt svårt att tacka nej. Man får bara en chans.

– Det hade varit svinkul så klart och det känns som en rätt naturlig grej. Men det är ju en fråga som SVT måste ställa först.

Har de gjort det? 

–  Nej.

Har du sagt till dem att du är sugen? 

– Christer satt ju bredvid mig på presskonferensen, så jag tror att han är medveten om det, säger han och skrattar.

Christer Björkman öppnar för att ta tillbaka flera favoriter.

– Gina har sagt att hon vill leda Eurovision nästa år, Måns säger nu att han är sugen. Sanna är en stor favorit från Melodifestivalen.   Man kan ju göra från Österrike och ha hur många som helst men inte säger någonting. Nej, men vi har ju faktiskt väldigt många bra kandidater och det är jätteroligt. Det är roligt att de visar att de är intresserade också.  Alla de namn du har nämnt är skickliga programledare. När vi har satt oss ner och format idén runt vad vi vill göra den här gången, då kommer det att komma ganska självklart vem eller vilka det passar bäst för.

Kommer Petra Mede bli aktuell igen? 

– Petra kommer med all säkerhet att vara med på något hörn på något sätt. Men det finns många bra namn. Men det är alldeles för tidigt att säga något om det. Det kommer jag att veta i slutet av sommaren först. Vi kommer att sitta hela sommaren nu och spåna, säger han.

På Stockholm business region räknar med att evenemanget går av stapeln någon av de två sista veckorna i maj nästa år.

HÄR ÄR ARENORNA

STOCKHOLM

Nybyggda Tele 2 Arena, med en kapacitet om mellan 30 000 - 40 000 åskådare, är toppkandidaten till att få Eurovision. Enligt Expressens uppgiftslämnare har SVT:s vinnardelegation redan bestämt sig för att de vill göra Eurovision i arenan.

Arenan har använts för spelningar med Avicii och Rolling Stones.

Och samtidigt jobbar stadens politiker i samma riktning.

Men samtidigt finns nationalarenan Friends Arena som en bubblare, där Bruce Springsteen och One DIrection gjort en rad spelningar. Dessutom sitter även Stockholmsmässan och Globen med i förhandlingarna om vilken arena som Stockholm ska presentera till SVT.

MALMÖ

Malmö Arena

Relativt nybyggd hockeyarena med en kapacitet om 15 500 åskådare

Användes när Sverige var värd för Eurovision 2013, och under årets Melodifestival.

Närheten till Köpenhamn gjorde platsen attraktiv för ESC 2013. Men nu uppges Malmö ha dragit sig ur Eurovisiondiskussionerna. Anledningen ska vara de stora kostnaderna 2013.

GÖTEBORG

Scandinavium

Hockeyarena som invigdes på 70-talet, med en kapacitet om 14 000 åskådare.

Var värd för deltävling i Melodifestivalen i år. SVT utesluter inte Scandinavium som arena.

Men väldigt lite talar för att Eurovision hålls där. Enligt stadens bolag Göteborg & co har SVT inte kontaktat dem rörande Eurovision. Detta trots att SVT säger sig ha kontaktat de städer man ämnar ha med i diskussionen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.