Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Måns Möllers kritik om vaccinpass: Helsnurrigt

Måns Möller.
Foto: ERIK SIMANDER
I covidpasset som utfärdas av E-hälsomyndigheten finns bara information om när den sista dosen är tagen. Det räcker inte när man ska resa in i många länder utanför EU.
Foto: Digg/eHa¿lsomyndigheten

Måns Möller ska resa till Thailand med sin fullvaccinerade familj – men där och i många andra länder utanför EU godkänns inte den första vaccindosen i covidbeviset.

Komikern är kritisk mot det krångliga systemet. 

– Det här är det sjukaste jag varit med om, säger han.

Många svenskar stöter på problem när de ska bevisa att de tagit alla sina vaccindoser för att kunna resa utanför EU. 

Flera länder kräver nämligen bevis på datum och batch för alla vaccindoser – och i de svenska covidbevisen finns bara den informationen från den sista dosen.

Komikern Måns Möller och hans familj ska snart resa till Thailand, men har hittills inte fått sina vaccinbevis godkända. För minderåriga sonen är det krångligast, och Måns Möller berättar att han fått olika uppgifter när han ringt runt.

– Det är helsnurrigt, säger han.

https://twitter.com/MansMoller/status/1468504108286021632?s=20

Bara datum för senaste vaccinationen

E-hälsomyndigheten menar att man inte ansvarar för andra typer av vaccinbevis än de som som godkänns inom EU.

”I vaccinationsbeviset står det, helt i enlighet med EU-förordningen, bara datum för senaste vaccination”, skriver Jan Pettersson, kommunikationsstrateg på E-hälsomyndigheten till Expressen.

Jan Pettersson ger rådet att i stället kontrollera med resmålets myndigheter vad som krävs.

”Sjukaste jag varit med om”

Från och med den första november tog Thailand bort karantänskravet för vaccinerade resenärer. Men landet har fortfarande strikta regler för inresande. 

För att slippa karantän upp till 11 nätter behövs ett så kallat ”Thailand Pass” som söks före avresa. Där måste det finnas bevis på att man har en extra försäkring, full vaccination, pass och en betalad bokning på ett speciellt hotell som kallas SHA Extra Plus. 

För Måns Möller, som berättar att han planerar att stanna längre än en månad i Thailand och behöver ett visum, är det ännu mer att hålla reda på.

– Nu är det så jävla bökigt. Du ska ha en inbjudan till Thailand där du ska bo, jag har kontaktat min bank för att visa att jag har pengar. Du ska via folkbokföringsregistret visa att du är skriven i Sverige, säger han.

Detta är "Thailand Pass"

Från och med den 1 november 2021 tas karantänskravet bort för fullvaccinerade resenärer från ett urval av länder, däribland Sverige. Fortsatt gäller att den som är undantagen karantän ändå minst 7 dagar före avresa måste registrera och erhålla ett sk. ”Thailand Pass” samt tillbringa en natt på särskilt hotell (SHA Extra Plus) i väntan på resultat av PCR-test. Ovaccinerade barn under 12 år är berättigade inresa till Thailand enligt samma villkor som föräldrar/vårdnadshavare som de reser med. För information om de nya inresekraven se Thailands ambassad i Stockholm. Den som vill ställa frågor om ”Thailand Pass” kan ringa Thailands ambassad i Stockholm på 070 234 4191, 070 091 6192.


Källa: Swedenabroad

Över 10 fall av omikron i Sverige - FHM inför nya rekommendationer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.