Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Måns: Försökt att få den delen bortklippt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Måns Zelmerlöw säger bland annat i TV3 att homosexualitet "inte är lika naturligt i och med att de inte skapar barn tillsammans". Nu ber den folkkära programledaren om ursäkt. "Jag ser ju absolut inte homosexualitet som en avvikelse."
Foto: Stefan Söderström
Måns Zelmerlöw på en bild från "Pluras kök Sicilien".
Foto: TV3

I "Pluras kök Sicilien" i TV3 säger Måns Zelmerlöw att homosexualitet "inte är lika naturligt i och med att de inte skapar barn tillsammans".

Programledaren säger till Expressen.se att han direkt insåg att han gjort bort sig, och bad TV3 att klippa bort materialet.

– Redan direkt efter programmet så förstod jag hur klumpigt det här lät, och hur dumt det här lät, och har försökt att få den här delen bortklippt, säger han till Expressen.se.

Artisten och programledaren Måns Zelmerlöw, 27, är en av gästerna i lördagens "Pluras kök Sicilien" på TV3.

När samtalsämnet kom in på sexualitet gav Måns svar som han nu säger att han ångrar och ber om ursäkt för.

Under en middag som filmades för TV3-programmet hamnar Måns Zelmerlöw i en diskussion med sångerskan Miriam Bryant, 23, som ställer frågan "tror ni att människan föds med en sexualitet eller är det socialt?".

– Jag tror att mannen föds med en automatisk dragningskraft till honan, och kvinnan likaså, säger Måns medan de andra middagsgästerna blir tysta.

– Så måste det väl vara någonstans, förtydligar han medan Miriam snabbt kontrar med en motfråga:

Så du menar att homosexualitet är en avvikelse då helt enkelt?

– Ja, det menar jag. Jag menar inte att det är något fel överhuvudtaget. Men jag tror, det naturliga är ju att det är man och kvinna som gör barn ihop och därmed får hela arten att fortplantas, säger Måns.

"En grundläggande tanke"

De andra gästerna reagerar med att ställa motfrågor - ännu en gång.

– Det är väl fullt lika naturligt att man och man vill ligga med varandra, eller kvinna med kvinna? säger Miriam.

– Nej, det är inte lika naturligt, om vi ser till… I och med att de inte skapar barn ihop, säger Måns Zelmerlöw i programmet.

Miriam Bryant:

– Det är inte lika vanligt skulle jag kanske säga?

– Naturligt är det ju definitivt, säger Pluras sidekick Adrian Modiggård.

– Någonstans måste det vara så att det finns en grundläggande tanke i oss från födseln att vi ska föra arten vidare, det tror jag finns i alla arter, säger Måns Zelmerlöw.

När Expressen får tag på Måns Zelmerlöw under fredagseftermiddagen är han klart dämpad, och djupt ångerfull. Enligt honom kom hans ord ut på fel sätt under inspelningarna.

– Jag hade kunnat skylla på alkoholen men det känns som att det vore fegt. Det jag pratar om i programmet är biologi. Jag lägger inte någon slags värdering överhuvudtaget i homosexualitet kontra heterosexualitet, säger han och fortsätter:

– Däremot använder jag ett oerhört klantigt ord, vilket är avvikelse. När jag i stället borde ha använt Miriams ord, vilket är att det är mindre vanligt. Och detta är jag jätte, jätteledsen för.

"Bara ett väldigt klumpigt ordval"

Han säger att han redan direkt efter inspelningen kände att det han sagt inte var bra.

– Redan direkt efter programmet så förstod jag hur klumpigt det här lät, och hur dumt det här lät, och har försökt att få den här delen bortklippt, säger Måns Zelmerlöw som var konferencier på QX-Gaygalan på Cirkus så sent som i februari.

– Jag vill be om ursäkt till alla som kan ta illa upp för det här för det var överhuvudtaget inte menat att såra, utan det var bara ett väldigt klumpigt ordval. Jag tror att alla som känner mig i gaysvängen vet att jag hyllar olikheter snarare, och jag var ju nyligen programledare för Gaygalan också och försökte verkligen visa vad jag står för där. Jag vill bara be om ursäkt till alla som tar illa upp som sagt, säger han till Expressen.se.

"Ingenting som var överhuvudtaget illa menat"

Han menar att det han menade att säga kom ut på fel sätt.

– Det kom fram på totalt fel sätt. Som sagt jag har försökt att få detta bortklippt för jag kände hur otroligt fel det lät och hur fel det är. Jag ser ju absolut inte homosexualitet som en avvikelse, jag borde verkligen ha använt Miriams ord som är att det är mindre vanligt, säger han till Expressen.se.

"Homofobi i sin renaste form"

"Idol"-profilen Alexander Bard blir rasande arg när han fått höra vad Måns Zelmerlöw säger i programmet i morgon.

– Det är för jävligt av honom ärligt talat. Förbannade jävla skithög säger jag bara. Tönt. Han borde veta bättre vid det här laget 2014 och vara lite bättre upplyst och ha bättre kunskaper om saker. Det är som att höra en röst från 1800-talet, säger han till Expressen.se.

Hur rimmar det med att han varit programledare för QX Gaygalan tycker du?

– Det stinker, det stinker lång väg. Det där är homofobi i sin renaste form, säger Alexander Bard till Expressen.se.

Men det finns också dem som står på Måns sida. En av dem är den kände gayprofilen Lars-Åke "Babsan" Wilhelmsson, som tar Måns Zelmerlöw i försvar.

– Jag kan bara säga utifrån när jag jobbat med honom redan långt innan han var programledare för "Allsång på Skansen" att han är väldigt accepterande och inte alls tycker att det är något fel. Okej, han menar väl att det är onormalt för vi kan inte få barn själv, och det kan ju jag säga också, att det är så, säger Lars-Åke Wilhelmsson till Expressen.se.

Plura: "För mig är det inga problem"

Programledaren Plura Jonsson säger sig inte minnas Måns Zelmerlöws ord under inspelningarna, men säger till Expressen.se att han inte tror att Måns menade det han sa.

– Jag kommer inte ens ihåg att vi pratade om det där. Men han kan i alla fall inte skylla på alkoholen för han drack inte speciellt mycket, säger programledaren till Expressen.se och fortsätter:

– Jag tror inte att han har något problem med homosexualitet eller någonting. Nu känner ju jag honom väldigt lite men de flesta någorlunda begåvade människor har väl inget problem med det. Det är ju så, en del människor är homosexuella och en del är det inte. De flesta är det inte. Men en del är ju det, och det är likadant inom evolutionen, vissa blommor blir så och vissa blommor blir så, säger Plura Jonssson och fortsätter:

– Sen får man ju liksom acceptera hela naturen, hur det fungerar. Och jag har absolut inga problem med om kvinnor älskar kvinnor eller män älskar män, det är väl bara spännande. Eller spännande, det låter ju också töntigt. Men för mig är det inget problem och det tror jag inte att det är för Måns heller. Men det kan ju bli när man sitter och pratar, att man slänger ur sig en massa saker.

TV3: "Vi har inte fört någon dialog"

Max Lagerbäck, presschef på TV3, säger till Expressen.se att Måns Zelmerlöw aldrig bett TV3 att klippa bort något material.

– Det har aldrig förekommit någon dialog mellan TV3 och Måns Zelmerlöw. Om det har förekommit någon dialog så är det mellan Måns och produktionsbolaget kan jag tänka mig men vi har inte fört någon dialog med honom om önskemål om bortklippta eller censurerade versioner, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.