Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Piken till de tidigare deltagarna: ”Skönt?”

Leif Mannerströms pik – till de gamla deltagarna
Som finalister i år står Sofia Henriksson, 26, och Edvard Wistedt, 40.Foto: Privat
– Jag var så otroligt nervös. Jag har aldrig varit så nervös i mitt liv, säger Sofia Henriksson.Foto: Meter/TV4
Alla tre finalrätter måste innehålla en specifik råvara – nämligen äpple.Foto: Meter/TV4
Leif Mannerström sitter i juryn för ”Sveriges mästerkock”.Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

I finalen av årets ”Sveriges mästerkock” pikar Leif Mannerström de deltagare som redan åkt ur tävlingen – om varför de fick lämna.

Medan Sofia Henriksson och Edvard Wistedt tävlar om vinsten står de gamla deltagarna och tittar på.

– Är det skönt att stå där uppe eller? säger Mannerström i ”Sveriges mästerkock”.

Under onsdagen äger finalen av årets ”Sveriges mästerkock” rum. Den som står som vinnare ur striden vinner en vinstcheck på 250 000 kronor, ”Mästerkocks”-statyetten och ett kokbokskontrakt. 

Som finalister i år står videospelstestaren Sofia Henriksson, 26, och försäljningsansvarige Edvard Wistedt, 40. I finaltävlingen ska deltagarna bjuda juryn på förrätt, varmrätt och efterrätt. 

– Jag var så otroligt nervös. Jag har aldrig varit så nervös i mitt liv, säger Sofia Henriksson.

– Det klart det var pirrigt och man var ju nervös, men det var otroligt skönt att få vara där med Sofia. Jag är superglad att jag fick laga mat tillsammans med henne och ha henne med mig i finalen, säger Edvard Wistedt.

Henriksson och Wistedt har under tävlingens gång flera gånger varit i samma lag och tagit sig vidare i tävlingen tillsammans. Båda berättar att stämningen mellan dem i finalen inte är spänd. De menar att det kändes som att de vunnit tillsammans.

Får veta i förväg

Deltagarna får fria tyglar att tillaga vad de vill – så länge det innehåller en specifik råvara. Alla tre rätter måste nämligen innehålla äpple.

Att det var just äpple som tävlingen kretsade kring fick finalisterna veta innan de var dags att sätta i gång. Detta för att produktionen skulle se till att de hade de ingredienser som behövdes för att tillaga sina rätter. Allt finns inte köket.

– Typ som strutsen ville jag laga. Så de kunde beställa in struts, säger Sofia Henriksson.

Mannerströms ord till gamla deltagarna

Medan finalisterna lagar sina sista rätter i tävlingen står de deltagare som tidigare fått lämna tävlingen och tittar på. Uppifrån en balkong ser de hur Wistedt och Henriksson kämpar in i det sista om att vinna titeln som årets mästerkock. Jurymedlemmen Leif Mannerström ställer då en fråga till de gamla deltagarna.

– Är det skönt att stå där uppe eller? säger Mannerström i ”Sveriges mästerkock”.

Flera av deltagarna som åkt ur programmet svarar ja.

– Det var det vi tänkte. Det är därför ni står där, fortsätter Mannerström.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.