Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mannerströms ilska – efter vårdkritiken

Leif Mannerström menar att kvaliteten på sjukhusmaten är särskilt viktig. Foto: LENNART REHNMAN / GT/EXPRESSEN
Malin Berghagen har tagit kamp för bättre sjukhusmat efter att hennes mamma Barbro "Lill-Babs" Svensson förts till sjukhus med hjärtflimmer. Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Malin Berghagens uppror mot sjukhusmaten har fått tusentals reaktioner på sociala medier. 

Nu kliver stjärnkocken Leif Manneström in och backar upp Malin Berghagen – han riktar hård kritik mot maten på svenska sjukhus: 

– Jag tycker sjukvården är fin, men maten är katastrof på de flesta ställen, säger Leif Mannerström.

Malin Berghagen har tagit kamp för bättre sjukhusmat efter att hennes mamma Barbro "Lill-Babs" Svensson förts till sjukhus med hjärtflimmer.

"På våra sjukhus äter dom vi älskar mat med absolut ingen näring", skriver Malin Berghagen i ett blogginlägg och fortsätter: 

"Detta måste få ett stopp!! Vakna!! Protestera!"

Nu får hon uppbackning av stjärnkocken Leif Mannerström. 

– Jag tycker sjukvården är fin, men maten är katastrof på de flesta ställen. Mat är inget som man bara plockar fram, det måste tillredas med lite omsorg och värme, säger han. 

Han menar att kvaliteten på sjukhusmaten är särskilt viktig eftersom de som äter den inte har något val: 

– Om man går ut och äter och inte är nöjd, då går man aldrig dit igen. Men på sjukhus och äldreboende är man tvungen att gå dit i vilket fall som helst.  

Mannerström: Maten är inte bra nog

Leif Mannerström har själv upplevt att maten är undermålig då han har varit inlagd på sjukhus. 

– Jag har själv legat på sjukhus och gjort två stora operationer. Maten var förfärligt dålig, torr kassler, brunsås som såg ut som blaskig nyponsoppa. Det var förfärligt, säger han. 

Han är noga med att påpeka att det finns "fantastiska undantag" – men på de flesta sjukhus, menar han, är maten inte bra nog. 

– Det är det som är så konstigt. Varför kan en del, medan andra inte bryr sig? 

Leif Mannerström har själv upplevt att maten är undermålig på sjukhus. Foto: LENNART REHNMAN / GT/EXPRESSEN

Malin Berghagen har uppmärksammat sociala medier-kampanjen "Sjukmat" efter att hon blivit bestört över maten som serverades Lill-Babs på sjukhuset. 

LÄS MER: Malin Berghagens vårdilska – efter Lill-Babs sjukdom 

Sedan Malin Berghagen uppmärksammade kampanjen har mer än 2000 människor anslutit sig genom att "gilla" en Facebooksida knuten till "Sjukmat". 

"Ännu närmare möjligheten att kunna gå upp till socialförsäkringsministern och kräva förändring på våra sjukhus, äldreboende och skolor när det gäller maten. Jag som har varit så arg hoppar av lycka", skrev Malin Berghagen via sin blogg efter det stora gensvaret. 

Nöjd med personalen 

Trots kritiken mot maten har Malin Berghagen varit noga med att påpeka att familjen var nöjd med den vård som Lill-Babs fick på sjukhuset i Stockholm.

"Personalen har varit fantastisk", skriver hon i ett sms till Expressen. 

Och Lill-Babs verkar vara på bättringsvägen. I ett Instagraminlägg skriver Malin Berghagen:

"Mammas hjärta tickar på fint nu". 

Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd, säger att man från landstingets sida arbetar på att förbättra sjukhusmaten i Stockholms län. 

– Det är viktigt att kunna få känna matlust och matglädje särskilt när man behöver näring extra mycket. Sjukhusen har vårt uppdrag att servera smaklig och näringsrik mat, och ska få förutsättningar att lösa det på bästa sätt för sina patienter, har hon tidigare sagt.