Mannen med Sveriges vänligaste sångröst

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sven-Erik Magnussons musikaliska gärning är omfattande.
Foto: Christian Örnberg
Sven-Erik Magnusson.
Foto: Karin Annebäck

Sven-Erik Magnusson var en rockambassadör och en dansbandskung.

Framför allt var han mannen med Sveriges vänligaste sångröst.

Egentligen kan man bara gå in på Spotify, söka på Sven-Ingvars, och trycka på shuffle-pilarna.

Vilken låt som än dyker upp kommer att ge samma svar - Sven-Erik Magnussons röst är kittet som håller ihop hela kitet.

Vänlig, lyhörd och pojkaktigt charmig.

Oavsett om bandet gör värmlandsversionen av amerikansk rock’n’roll, tolkar Fröding, bjuder upp till sista dansen eller framför radiohits skrivna av den "moderna" svenska popeliten.

Halkade in i Sven-Ingvars som 13-åring

Sven-Erik Magnusson halkade in i Sven-Ingvars som 13-åring, blev vald till Värmlands rockkung (!) i slutet av 50-talet - 17 år gammal - och när bandet slog igenom några år senare var han både flickidol och inhemsk rockstjärna.

När den brittiska invasionen, anförd av Beatles och Stones, blev ett fenomen i västvärlden så poppade det upp en rad svenska band inspirerade av engelsmännen. Sven-Ingvars höll dock fast i sitt trademark - svensk pop på tydlig dialekt, med texter som doftade varmkorv och raketost snarare än burgare och fish & chips.

Ingenting för den tiders hipsters. Men revanschen skulle komma. Långt senare.

1991 blev de bokade till Hultsfredsfestivalen.

Spelningen slutade med en kultsuccé. Egentligen borde det vara konserterna med exempelvis Entombed och Union Carbide Productions som skulle gått till historien det året.

Men trots att en hel del i publiken diggade låtar som "Min gitarr" och "Jag ringer på fredag" med en rejäl skopa ironi så är ändå Sven-Ingvars konsert en av de spelningarna som sticker ut mest när det årtiondets största, vackraste och viktigaste rockfestival kunde summeras.

Festivalsuccén ledde Sven-Ingvars in i ett nytt skede av sin karriär.

Med en katalog av stundtals småtöntiga men odödliga svensktoppshits – "Säg inte nej", "Kristina från Vilhelmina", "Ett litet rött paket" & co (de har haft över 50 låtar på Svensktoppen) – samt nyskrivna låtar från bland andra Niklas Strömstedt, Per Gessle, Peter LeMarc och Plura – blev de återigen ett populärt liveband på 90-talet.

Hans musikaliska gärning är omfattande

Det hade kunnat bli ännu en revival. Jag har under flera år efterlyst dansbandskungar som Christer Sjögren, Olle Jönsson och Sven-Erik Magnusson i "Så mycket bättre".

Tyvärr blev det aldrig verklighet i Sven-Eriks fall. Men hans musikaliska gärning är omfattande nog för att leva länge, ändå.

Jag stötte på Sven-Erik några få gånger genom åren. Senast för kanske tio år sedan, i baren på Park Aveny i Göteborg.

Han var en lika vänlig man, som han hade en vänlig röst.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.