Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mannen bakom Ulf Lundells karriär: Vill inte ha med honom att göra

Kjell Andersson är en viktig del av svensk rockmusik.
Foto: DANIEL ROOS / DN TT NYHETSBYRÅN
Ulf Lundell på scen.
Foto: ROGER TILLBERG / STELLA PICTURES ALAMY
Lasse Lindbom, en annan central person bakom Lundells karriär, saknas också i SVT-dokumentären.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/IBL

En lång rad artister och kulturpersoner hyllar Ulf Lundell i en ny uppmärksammad dokumentär. 

Men en av dem som haft störst betydelse för Lundells musikkarriär vägrar sälla sig till hyllningskören.

– Jag ville inte vara med i filmen och vill inte ha något med Ulf Lundell att göra, säger den legendariske producenten Kjell Andersson. 

Tillsammans byggde de under ett tiotal avgörande år upp Ulf Lundell till Sveriges mest populäre artist. Musikproducenten Kjell Andersson och Lundell samarbetade och var nära vänner – och det är inte givet att Lundells karriär skulle ha lyft på samma sätt utan Andersson.

Men av detta finns inget spår i den nya SVT-dokumentären ”Ulf Lundell – friheten och ensamheten”. För Kjell Andersson vägrade att ställa upp i programmet. I stället uttrycker han bitterhet gentemot sin gamle parhäst.

”Tillfrågad men tackade nej”

– Jag blev tillfrågad om att vara med, men tackade nej. Jag vill inte ha något med Ulf Lundell att göra. Det kommer inget bra ur det längre, säger Kjell Andersson, 68.

– Jag har inget intresse av att se filmen. Jag har förstått att det är en hyllningshistoria utan djup, säger han.

De träffades första gången 1974 och Kjell Andersson var Lundells producent 1978–1989, de år som etablerade Ulf Lundell som folkkär artist.

– Vi har inga relationer, inga alls. Jag vill inte se filmen, inte läsa hans böcker, inte lyssna på hans musik, säger han.

Kjell Andersson var Lundells producent mellan åren 1978 och 1989.
Foto: BERTIL STILLING

Legendar i svensk musikhistoria

Kjell Andersson är en legendar i modern svensk musikhistoria. Som producent på skivbolaget EMI var han mannen bakom Gyllene Tider, Eldkvarn och en lång rad andra stora namn. Men framför allt Ulf Lundell.

– Han var länge den viktigaste artisten för mig. Men nu känns det som att det har gått så mycket sorg och elände i det. Det är som en lång kärlekshistoria som har gått fel, säger han och anklagar Lundell för ”ensidigt nyttjande”.

Den temperamentsfulle Kjell Andersson är i branschen känd för sina vredesutbrott. Hans samarbete med Ulf Lundell liknade ett stormigt äktenskap där starka viljor och personligheter kolliderade. Och han medger att brytningen mellan dem inte bara är Lundells fel.

Producerade ”Kär och galen”

Andersson var med och producerade tio Lundell-album mellan 1978 och 1989. Bland dem klassiker som ”Den vassa eggen” och ”Kär och galen”, som bland annat innehåller låten ”Öppna landskap”.

– De första tio åren gick allt väldigt bra. Sedan blev förhållandet till Uffe allt mera spänt. Det kraschade helt under vår inspelning av ”Den vassa eggen” i Köpenhamn 1985, där hamnade vi nästan i slagsmål, säger Kjell Andersson.

Ulf Lundell 1978.
Foto: PER KAGRELL
Ulf Lundell uppträder på Stockholms konserthus inför en entusiastisk publik. Året var 1982,
Foto: WEINE LEXIUS

Men de samarbetade flera gånger efter den inspelningen. Senast vid utgivningen av samlingsboxen ”Hemåt genom Rift valley” 2015 i samband med Lundells 40-årsjubileum som artist.

”Har ingen egen musik”

Nästa månad kommer Kjell Anderssons självbiografi Ingen går hel ur det här på Albert Bonniers förlag. Den handlar mycket om hans relation till Ulf Lundell.

Också producenten och musikern Lasse Lindbom, en annan central person bakom Lundells karriär, saknas i SVT-dokumentären. Han samarbetade med Kjell Andersson och Ulf Lundell under många år – och han spelade på många av Lundells skivor.

– Både Lasse Lindbom och jag gjorde mycket för hans musik. Han har ingen egen musik utan litar till kompartister och producenter. Det är ett monotont vevande på gitarr, inte mycket mer. Han har inte kunnat utveckla det, säger Kjell Andersson.

Ingen kontakt

Nu uttrycker Lindbom sin irritation och besvikelse över att inte ens ha blivit tillfrågad om att medverka i filmen. Han skriver på Facebook att han är ”oerhört besviken” över att varken Kjell Andersson eller han själv är omnämnda i Lundellprogrammet.

”Låt mig säga så här, utan oss hade inte Uffes 80 tal blivit vad det blev!” skriver han.

Lasse Lindbom, 71, säger att han inte har någon kontakt med Lundell i dag, men att de inte ”är ovänner eller fiender”.

– Jag reagerade när jag såg dokumentären, Vad fan är det här, tänkte jag. Filmen ger en missvisande bild av hur det gick till när den inte belyser våra insatser, säger han.

”Många är besvikna”

Dokumentärens producent Marie Nyreröd förklarar att de främst ville ha med Kjell Andersson eftersom Lasse Lindbom medverkat i tidigare program och pratat om Ulf Lundell.

– Kjell var oerhört bestämd med att han inte ville medverka. Jag blir ledsen när jag hör Lasse, men jag tror att många fler än han går omkring och är besvikna för att de inte fick vara med. De är absolut viktiga, men man måste välja, säger Marie Nyreröd.

Bland dem som hyllar Lundell som musiker och författare i programmen märks Benny Andersson, Leif GW Persson, Eva Dahlgren, Lena Andersson, David Lagercrantz, Niklas Strömstedt och statsminister Stefan Löfven.

Expressen har utan framgång sökt Ulf Lundell för att få en kommentar.

Dokumentären ”Ulf Lundell – friheten och ensamheten” består av två delar – ”Från folkhemsbarn till nationalskald” och ”Från kaos i stan till lugn i havet” – och finns på SVT Play.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.