Lena Ph glänser i nya julkalendern

Foto: SVT
Foto: SVT
Foto: SVT
Foto: © SVT 2018 Photo: Johan Paulin / © SVT 2018 Photo: Johan Paulin
Foto: © SVT 2018 Photo: Johan Paulin / © SVT 2018 Photo: Johan Paulin

”Storm på lugna gatan” är som helhet en av SVT:s bästa julkalendrar på 2000-talet. Här finns massa härliga russin att plocka ur lussebullen. 

"Storm på lugna gatan"

Regi: Emma Bucht. 

Manus: Lina Åström, Marja Nyberg, Adrian Boberg, Erik McAllister. 

Med: Cecilia Forss, Henrik Johansson, Adrian Macéus, Maja Söderström, Lena Philipsson, Johan Rheborg, Shima Niavarani, Wilma Lidén, Sofia Ledarp, Ulla Skoog med flera. 

Premiär: 1 december i SVT och Barnkanalen. 

När Lena Philipsson dök upp i andra säsongen av ”Torpederna” gjorde hon en fullgod insats i en improviserad och levande scen. 

I årets julkalender i SVT visar den folkkära artisten att hennes scennärvaro och komiska tajming fungerar alldeles utmärkt i många - de flesta? - sammanhang. 


LÄS OCKSÅ: Så bra är årets julkalender – enligt barnpanelen 


Som järnladyn Lussan Silfverhielm får Lena Philipsson utrymme och möjlighet att spela en roll som känns specialskriven. Sångerskan är ljuvligt bitsk och, senare, krackelerande stolt på ett underbart sätt. 


Precis som med Lena Philipsson använder sig regissören Emma Bucht av varje skådespelares styrka med en exakthet som många gånger är slående. Cecilia Forss är exempelvis strålande överdriven, medan Henrik Johansson landar i något som bäst beskrivs som spektakulärt lågstadielärarmesigt. 

Forss och Johansson spelar mamma Sanna och pappa Trond i julkalenders huvudfamilj. Med barnen Leo och Vilja går flyttlasset från storstaden till lilla orten Järnkroken. Där arrangeras varje år det som kallas för Julkampen. Familjen Storm bestämmer sig för att delta. Samtidigt: en julsabotör försöker förstöra helgernas helg med ett antal dekorationsstölder. Därmed finns även ett slags deckargåta att lösa. 

Nyckelmeningen i ”Storm på Lugna gatan” kommer mot slutet när Adrian Macéus rollfigur Leo säger: ”Att vuxna alltid ska komplicera saker så mycket - vuxna borde vara mer som barn.”

Efter att förhandstittat på alla 24 avsnitt är det svårt att inte hålla med. 


Det är även seriens barn och ungdomar som är bland de mest minnesvärda: Wilma Lidén, som var bra i tv-serien ”Hassel” med Ola Rapace, är bäst i julkalendern, samtidigt som Maja Söderström som Vilja säkert levererar seriens mest befriande repliker. 

Visst, berättelsens tempo sackar då och då, och det är synd att manusförfattare inte använder sig mer och bättre av den ”Ensam hemma”-inspirerade delen av handlingen som involverar Johan Rheborgs rollfigur Eskil. 

Å andra sidan: alla julkalendrar som plötsligt kan slänga in Ulla Skoog och en munkätande Måns Nathanaelson i handlingen är bra julkalendrar. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.