Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mandelmanns stora sorg: Gårdshunden Siris död

”Det är något som saknas varje gång man går ut på trappan”, säger Marie om att förlora hunden Siri.
Foto: TV4
Gårdshunden Siri.
”Jag kan inte minnas tiden innan Siri”, säger Gustav Mandelmann.
Foto: TV4

Gårdshunden Siris hjärta gav upp efter 15 år.

Paret Mandelmann berättar om sin sorg i ”Mandelmanns gård”.

– Det är något som saknas varje gång man går ut på trappan, säger Marie Mandelmann i programmet.

Den dansk-svenska gårdshunden Siri, född 2005, var pigg in i det sista. Marie Mandelmann beskriver i ”Mandelmanns gård” på TV4 hur hunden hade ”en fantastisk dag” när hon plötsligt insjuknade.

– Hon sprang omkring här och busade och vi hade det jätteskönt. Och så plötsligt från en sekund till en annan blev hon jättedålig. Hon hade svårt att andas, hon hade svårt att sitta upp, säger hon i programmet.

Gustav och Marie Mandelmann har planterat ett körsbärsträd vid Siris grav.
Foto: TV4

”Skulle få somna in”

När veterinären varit på plats och undersökt Siri stod det klart att inget fanns att göra. Troligtvis hade Siri fått en hjärtinfarkt.

– Vi var tvungna att ta det beslutet att hon skulle få somna in, säger Marie Mandelmann.

Hennes make, Gustav Mandelmann, påpekar att Siri blev väldigt gammal med sina 15 år. Han säger i programmet att det är som om hon alltid funnits på gården.

– Jag kan inte minnas tiden innan Siri. Hon levde sitt eget liv på hela gården här. Sprang runt och upptäckte saker och smakade på saker. 

Gårdshunden Siri levde på gården i 15 år.
Foto: TV4

Begravd i hönsgården

Siri är begravd i hönsgården – där hon gillade att vara och också hade en koja – på en sluttning som vetter mot söder. På platsen har paret planterat ett träd, en körsbärskornell.

– Varje morgon kommer solen för att värma upp den backen först, och där ligger hon för hon älskade att ligga i solen och ta all värme, säger Marie Mandelmann.

Något Mandelmanns älskade hos Siri var att hon var självständig och gjorde lite som hon ville på gården.

– Det är verkligen inte som en border collie på något vis. De söker lov till allt. Men Siri bestämmer själv. Ända till sin sista stund tror jag Siri tänkte att det var hon som bestämde här och att vi var som hundar, säger Gustav Mandelmann i ”Mandelmanns gård”.

Marie Mandelmanns irritation – efter makens impulsköp

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.