Gustav och Marie Mandelmann tycker att Henrik Schyffert tog en enkel utväg i "Köttets lustar" Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅNGustav och Marie Mandelmann tycker att Henrik Schyffert tog en enkel utväg i "Köttets lustar" Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gustav och Marie Mandelmann tycker att Henrik Schyffert tog en enkel utväg i "Köttets lustar" Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Henrik Schyffert Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅNHenrik Schyffert Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Henrik Schyffert Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Mandelmanns kritik mot Henrik Schyffert

Publicerad

Henrik Schyffert fick en relation till grisarna i "Köttets lustar" och klarade inte av att skjuta dem – han tog den enkla utvägen och lät någon annan göra det. 

Bönderna Gustav och Marie Mandelmann är kritiska till hans beslut.

– Han borde vågat visa att han kan slakta själv med sitt gevär i tv, det är vad jag tycker, säger Marie Mandelmann till Nöjesbladet.

I SVT-programmet "Köttets lustar" fick programledaren Henrik Schyffert välja mellan att skjuta grissystrarna Victoria och Madeleine, eller att bli vegetarian. 

Programmet väckte starka reaktioner bland annat efter scenerna inifrån ett slakteri.

Men i stället för att ta det jobbiga beslutet lät han någon annan skjuta grisarna och han slutade inte heller äta kött. 

 

LÄS MER: Mandelmanns krav på TV4 för framtiden 

Mandelmanns kritiska till Schyffert

De självhushållande bönderna Gustav och Marie Mandelmann, aktuella i "Mandelmanns gård" på TV4, såg tv-programmet. De ställer sig kritiska till att Henrik Schyffert tog en enkel utväg.

– Schyffert kunde väl inte göra på något annat sätt, för kött ville han ju äta. Men han borde vågat visa att han kan slakta själv med sitt gevär i tv, det är vad jag tycker, säger Marie Mandelmann till Nöjesbladet.

Samtidigt kan bonden förstå att situationen inte var lätt för Henrik Schyffert.

– Jag förstår Schyffert, när man får en relation till ett djur som de visade och skapade i programmet skulle det säkert varit väldigt svårt och magstarkt för vissa människor att se den slakten, säger hon.

 

LÄS MER: Stora dramat i Mandelmanns – här går allt fel 

Ser slakten som en naturlig del

För paret Mandelmann är det självklart att slakta, det är en naturlig del av kretsloppet på gården.

– I vår basföda på gården ingår ju djuren men jag tycker att man ska äta mindre kött och kött som är bra, ekologiskt kött där man vet att djuren haft ett värdigt liv, det tycker jag är jätteviktigt. Bönderna pressas att hålla djuren på ett sätt som påminner om koncentrationsläger, inga bönder vill ha det så egentligen. Vi får alla ta och skärpa till oss. 

 

LÄS MER: Schyffert i blåsväder – kritiseras och hyllas 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag