Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mandelmanns indragna i grannfejd: ”Provocerande”

Marie och Gustav Mandelmann förslag på att bygga en parkering upprör grannarna.Foto: STEFAN LINDBLOM / HELSINGBORGS-BILD AB KVÄLLSPOSTEN
Marie och Gustav Mandelmann.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Mandelmanns gård på Österlen lockar många besökare efter tv-succén.

Paret vill bygga en ny parkeringsplats för att underlätta trafiken dit - men grannarna protesterar och kallar förslaget för ”provocerande”.

– Man tänker det mest negativa innan man ser det framför sig, säger Marie Mandelmann.

Marie och Gustav Mandelmanns gård Djupadal i Rörum på Österlen har varit en populär destination för många sommarfirare från hela Sverige de senaste åren.

I och med succéserien på TV4 har trycket ökat. Enligt Marie Mandelmann var trafiksituationen i somras ”kaosartad”. För att underlätta framöver vill paret bygga en ny parkeringsplats, en bit innan besökarna är framme vid gården. I anslutning dit skulle det också finnas en liten gårdsbutik och ett orangeri. 

– Det är väldigt trångt på landet med små smala grusvägar som inte är dubbelfiliga. Vår idé kommer inte minska trafiken men underlätta så att det går snabbare och smidigare, säger Marie Mandelmann.

 

LÄS MER: Vännernas oro - så levde Mandelmanns före succén 

 

Planerna väcker grannarnas protester: ”Provocerande”

Men bygglovsansökan har väckt protester hos grannar enligt Ystads Allehanda. De menar att Mandelmanns planer är ”provocerande”.

Grannarna upplever att planerna kommer leda till ökade problem med trafikbuller, damm och smäll i bildörrar.

Dessutom menar lokalborna att placeringen av parkeringen hotar traktens ekosystem. I grannarnas svar på byggförslaget till Simrishamns kommun protesterar de mot att parkeringen ska byggas på det som kallas ”Petterssons träsk” med ”tusenårig torv” . Området ligger ”mindre än 50 meter” från var den fridlysta lövgrodan setts fyra gånger och ”åkergrodor, salamandrar, olika svärmare, en mängd sländor, fjärilar” och ”till och med en häger har siktats”, skriver Nöjesbladet.

 

LÄS MER: Gustav Mandelmann sjuk av livet på landet 

 

– Jag tror det är så här på landet att ska man göra någonting nytt så blir det konflikter tyvärr. Der är nog att man tänker det mest negativa innan man ser det framför sig. Att vi ska göra en stor asfalterad typ coop-parkering. Men vi tänker något fint och vackert med träd och buskar runtomkring, säger Marie Mandelmann och forsätter:

– Det kommer lugna ner sig men det blir ju mycket bilar på somrarna. Men det är svårt för vi som har verksamheter på landet har ju bara en kort säsong som vi ska leva på.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.