Gustav Mandelmann Foto: Lasse SvenssonGustav Mandelmann Foto: Lasse Svensson
Gustav Mandelmann Foto: Lasse Svensson
Gustav Mandelmann Foto: Lasse SvenssonGustav Mandelmann Foto: Lasse Svensson
Gustav Mandelmann Foto: Lasse Svensson

Mandelmanns hotas av böter: "Orättvist"

Publicerad

Paret Mandelmann säljer mat i sin gårdsbutik - men nu kan de tvingas betala böter.

Namnen på varorna anses nämligen vara "missledande", säger miljö- och livsmedelskontrollen.

– Det känns så orättvist. Här försöker vi odla och producera mat som är så äkta, säger Marie Mandelmann till Land.

På TV4 gör "Mandelmanns gård" med paret Mandelmann succé - men i riktiga livet har de inte lika lätt.

Nu hotas familjen nämligen av böter från kommunen, skriver Land.

Det är deras småskaliga tillverkning av ost, korv och marmelad som ställer till det.

Av det som blir över från parets egen konsumtion säljer Mandelmanns i sin gårdsbutik på sommaren. Men nu visar det sig att försäljningen bryter mot reglerna.

I höstas fick paret ett besök av miljö- och livsmedelskontrollen som konstaterade att parets produkter inte uppfyller alla nödvändiga krav. De saknar till exempel produktfaktablad om en del varor.

 

LÄS MER: Mandelmanns jakt – på komocka

 

Mandelmann om bötesrisken: "Besviken"

 

LÄS MER: Mandelmann slår tillbaka mot kritiken

 

Dessutom anses varornas namn - "Lyckomarmelad", "Flörtsalt" och "Trotjänarkorv" - vara vilseledande för kunderna.

Om Gustav och Marie Mandelmann inte byter namn på produkterna och uppfyller inspektörernas krav så kan de tvingad betala böter, eller vite.

– Det känns så orättvist. Här försöker vi odla och producera mat som är så äkta, ekologisk och av så hög kvalitet som möjligt – och så anses vi vilseleda våra kunder, säger Marie Mandelmann till Land.

Hon är besviken över att de inte stöttas mer i stället för att kommunen slår ner på deras produktion.

– Men allt känns plötsligt bara så tråkigt, reglerna dödar kreativiteten för oss små tillverkare på landsbygden. Jag förstår inte varför inte Livsmedelsverket i stället försöker lyfta och stötta oss, säger Marie Mandelmann till Land.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag