Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mandelmanns stoppas – efter nya grannbråket

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Mandelmanns bygglov stoppas – efter att grannarna reagerat. 

Nu blir drömmen om en butiksbyggnad och en parkering inte av. 

– Det var sorgligt, säger Gustav Mandelmann till Ystads Allehanda.  

I våras ansökte paret Marie och Gustav Mandelmann om bygglov för en gårdsbutik, plank och parkering på gården i byn Rörum på Österlen. 

Bygglovet beviljades först i juli. Men efter vilda protester från grannarna har länsstyrelsen nu beslutat att upphäva bygglovet, skriver Ystads Allehanda. 

Grannarna tyckte bland annat att deras förslag inte löser det egentliga problemet med trafiken på infarten till gården. 

Men länsstyrelsen stoppar bygglovet för att de anser att den planerade byggnationen skulle vara ett hot mot djurens miljö. På platsen finns lövgrodor och i sitt beslut slår länsstyrelsen fast att vegetationen på platsen är lämplig för både lövgroda och vattensalamander, skriver YA. 

– Det var sorgligt. Vi gör ju så mycket annat för lövgrodorna. Och själva parkeringen hade ju lett till mindre trafik. Vi vill inte förstöra för grodorna, säger Gustav Mandelmann till tidningen. 

Vill överklaga beslutet 

Arbetet med den nya parkeringen skulle enligt plan ha börjat i vinter. Mandelmanns kommer nu att överklaga beslutet. 

– Men även om vi skulle få rätt lär det ta tid, säger han till YA. 

I och med TV-succén med ”Mandelmanns gård” på TV4 har antal besökare ökat till parets gård Djupadal i Rörum och därför önskade paret bygga en ny parkering. 

– Jag tror det är så här på landet att ska man göra någonting nytt så blir det konflikter tyvärr. Der är nog att man tänker det mest negativa innan man ser det framför sig. Att vi ska göra en stor asfalterad typ coop-parkering. Men vi tänker något fint och vackert med träd och buskar runtomkring, har Marie Mandelmann sagt om grannarnas protester.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.