Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mandelmanns får rätt – efter ilskna grannbråket

Marie och Gustav Mandelmann får rätt av Byggnadsnämnden i Simrishamn.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Marie och Gustav Mandelmanns gård Djupadal i Rörum på Österlen har de senaste åren varit en populär destination för många nyfikna sommarfirare.
Foto: STEFAN LINDBLOM

De ville fixa en ”kaosartad” trafiksituation men planerna har provocerat oroliga grannar.

Nu får paret Mandelmann rätt – den nya parkeringsplatsen kommer att byggas, rapporterar Skånska Dagbladet.

– Man tänker det mest negativa innan man ser det framför sig, har Marie Mandelmann tidigare sagt.

Marie och Gustav Mandelmanns gård Djupadal i Rörum på Österlen har de senaste åren varit en populär destination för många nyfikna sommarfirare.

Och i och med succéserien på TV4 har trycket också ökat. Enligt Marie Mandelmann var trafiksituationen i somras ”kaosartad”. 

För att underlätta framöver vill paret därför bygga en ny parkeringsplats, en bit innan besökarna är framme vid gården. I anslutning dit skulle det också finnas en liten gårdsbutik och ett orangeri. 


LÄS MER: Mandelmanns indragna i grannfejd: ”Provocerande” 


”Väldigt trångt på landet”

– Det är väldigt trångt på landet med små smala grusvägar som inte är dubbelfiliga. Vår idé kommer inte minska trafiken men underlätta så att det går snabbare och smidigare, har Marie Mandelmann tidigare sagt. 

Men bygget har kommit att provocera parets grannar, som menar att planerna är provocerande. Grannarna upplever att planerna kommer leda till ökade problem med trafikbuller, damm och smäll i bildörrar.


LÄS MER: Mandelmanns hotas av böter: "Orättvist" 


Konflikter om bygget

Ansökan överklagades men nu har byggnadsnämnden i Simrishamn tagit ett beslut och godkänner deras planer, skriver Skånska dagbladet.

Trots grannarnas protester kommer nu en parkering anläggas och en butik byggas.

– Jag tror det är så här på landet att ska man göra någonting nytt så blir det konflikter tyvärr. Der är nog att man tänker det mest negativa innan man ser det framför sig. Att vi ska göra en stor asfalterad typ coop-parkering. Men vi tänker något fint och vackert med träd och buskar runtomkring, har Marie Mandelmann tidigare berättat.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.