Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mandelmanns besked om framtiden – kravet på TV4

Marie Mandelmann utbringar en skål vid Mårten Gås-middagen i säsongsavslutningen av ”Mandelmanns gård”
Marie Mandelmann
Gustav Mandelmann
Gustav och Marie Mandelmann
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Säsongens sista ”Mandelmanns gård” sändes på tisdagskvällen, och Gustav och Marie Mandelmann har redan tagit sitt beslut om framtiden.

Trots ändrade förutsättningar får tv-serien en fortsättning – men för att ställa upp har bönderna ställt tuffa krav.

– Vi ligger på gränsen, har Marie Mandelmann sagt.

I TV4-succén ”Mandelmanns gård” får tittarna följa Gustav och Marie Mandelmanns vardag som bönder på gården Djupadal på Österlen.

I tisdagens säsongsavslutning tog makarna avsked genom att duka upp till en storslagen Mårten Gås-middag. 

Men det är inte det sista tv-tittarna får se av paret – det är redan klart att ”Mandelmanns gård” får en fortsättning. Inspelningarna av den fjärde säsongen startar i april och förberedelserna pågår.

Mandelmanns krav på TV4

Men att det skulle bli en ny säsong var inte en självklarhet för bondeparet. Enligt Gustav och Marie Mandelmann var förra årets inspelningar hektiska. För att ställa upp ännu en gång satte tv-profilerna krav på TV4 och produktionsbolaget Meter.

– Vårt krav var att vi måste prata ihop oss så att det blir en hållbar produktion, så att vi sparar på varandra. Vi ligger på gränsen till att ha jobbat för mycket. Vi kan inte gå på extraenergi, har Marie Mandelmann sagt. 

Tillsammans med kanalen har makarna nu lagt upp en hållbar strategi. 

– Vi ska sätta oss ner och prata. Bara det gör oss säkra på att det kommer bli bra. Både produktionsbolaget och kanalen är måna om det, berättade Marie Mandelmann.Tuffa nödåren – nya förutsättningar

En utmaning de senaste åren har varit de extrema väderförhållandena. Förra sommarens torka ledde till foderbrist och makarna tvingades nödslakta stora delar av sitt djurbestånd. 

– 2018 var ett lustigt, ovanligt och knäppt år, säger Gustav Mandelmann i programmet.

Marie Mandelmann berättar att klimatförändringarna har ändrat förutsättningarna för livet som självförsörjande bönder.

– De senaste två åren har varit extrema. Det ena året regnade det, förra året var det varmt. Det här måste vi möta nu när vi går in i framtiden. Gustav, jag och familjen har vår gård. Vi får fundera på hur vi ska möta upp det. Vi kommer att göra det tillsammans och det känns tryggt, säger Marie Mandelmann.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.