Gustav Mandelmann Foto: Lasse SvenssonGustav Mandelmann Foto: Lasse Svensson
Gustav Mandelmann Foto: Lasse Svensson
Gustav Mandelmann Foto: Lasse SvenssonGustav Mandelmann Foto: Lasse Svensson
Gustav Mandelmann Foto: Lasse Svensson

Mandelmann slår tillbaka mot kritiken

Publicerad

De ligger bakom en av årets mer otippade tv-succéer – "Mandelmanns gård" på TV4.

Nu berättar Gustav Mandelmann om de elaka kommentarerna på nätet och Akram, flyktingen från Afghanistan som bor på familjens gård.

– Vi går och väntar på uppehållstillstånd nu, annars får vi adoptera honom, säger han.

I "Mandelmanns gård" på TV4 får tittarna följa familjen Mandelmann som driver den Kravmärkta gården Djupadal på Österlen.

Det låter kanske inte som ett recept på en tittarsuccé, men faktum är att "Mandelmanns gård" – kanske något otippat – är något av en framgångssaga för TV4.

Det senaste avsnittet av "Mandelmanns gård" sågs, enligt MMS, av 800 000 tittare medan avsnittet innan det sågs av hela 947 000 tittare. Och på de sociala medierna kärleksbombas familjen Mandelmann.

– Med tv är det alltid en risk att det man gör inte tas emot väl och det har vi förstått. Men jag hade på känn att det skulle gå bra, säger Gustav Mandelmann och tillägger:

– Samtidigt är det ju mycket som inte kommer med. Jag förstår absolut inte hur TV4 kunde klippa så radikalt i fiolspelet förra veckan. En sådan här skånsk polka hade gärna fått breda ut sig. Fast det kanske var av barmhärtighet, haha.

 

LÄS MER: Gustav Mandelmann – en av vårens nya tv-profiler

 

Gustav Mandelmann vill gärna göra fler säsonger av det framgångsrika programmet.

– Ja det finns så mycket kul att visa på landet, det är en outsinlig källa. Jag älskar också att komma till stan en stund men efter bara några dagar längtar jag, Marie och Saffran (parets hund, reds anm.) hem.

Vad tycker du om reaktionerna på programmet?

– Vi har fått jättemycket kärlek. Jag fick exempelvis ett otroligt gulligt vykort från Anna på norra Öland i går. Det var fyllt av så mycket värme. Det enda som är sorgligt är att jag inte hinner svara alla. Den här Anna skulle jag vilja träffa exempelvis, jag skulle vilja åka dit och krama henne.

Ni har ju också fått en del kritik, bland annat för djurhållningen?

– Ja, men vi vet ju det. När vi flyttade hit för 20 år sedan sa djurskyddsinspektören att folk kommer ha alla möjliga åsikter när djur är inblandade. Men man ska inte bry sig så mycket om vad andra människor säger så länge man inte gör något av ondska.

– Hade jag träffat personen hade jag förklarat hur jag tänker och det gör jag gärna också. Vi visste om att folk kommer tycka saker och när man sett något på tv ligger det nära till hands att skriva på Facebook och jag gillar kritiska frågor. Men det är alltid bäst att träffas öga mot öga.

En del tycker att ni är lite flummiga?

– Haha, vi är inte flummiga, bara lyckliga. Vi är så oroligt tacksamma över att få bo på den här platsen och att få leva med naturen. Vi var galet lyckliga när vi flyttade hit och det är vi fortfarande. Vi har inte ångrat oss en sekund.

Gustav Mandelmann om flyktingkrisen

Samtalet med Gustav Mandelmann tar flera gånger oväntade vändningar och snart kommer vi in på flyktingkrisen. På familjen Mandelmanns gård bor nämligen 19-årige Akram, som flytt från Afghanistan.

– Han har inte fått uppehållstillstånd än så vi går och väntar, det är otroligt jobbigt. Men det har varit otroligt fantastiskt att hjälpa honom. På landet försöker man ta till vara på allt som kommer i ens väg. Nu har det kommit människor från så otroligt många länder och det är resurser som bara bankar på vår dörr.

– Det är klart att vi ska släppa in och hjälpa alla så gott vi kan. En kan inte hjälpa alla men alla kan hjälpa någon. Man får så otroligt mycket tillbaka om man bara sträcker ut en hand. Det är så sorgligt att inte ta in alla de här fantastiska människorna.

Akram kom till Sverige i början av året och Gustav Mandelmann tvekar inte en sekund på vad som hade hänt om Akram, som familjen kom i kontakt med via en hjälporganisation, inte lyckats fly Afghanistan.

– Varför kommer det så många pojkar? Jo det är förstås för att de används som kanonmat. De flyr ju för sina liv. Hade inte Akram flytt hals över huvud den där natten hade han tvingats göra förfärliga saker med ett bombbälte på magen. Han är en underbar pojke som jag bara älskar.

– I Sverige är varje unge som föds så rik. Det är så mycket kärlek och materiellt är det fantastiskt. Det är klart vi kan dela med oss. Det är fantastiskt att till exempel få dela med sig av sin mat. Akram hade aldrig ätit pannkakor förut och hans min när han fick smaka på det första gången gjorde mig så lycklig.

 

LÄS MER: En underbar oas på Österlen

 

Hur länge har han bott hos er?

– Sedan i somras. Nu går vi som sagt och väntar på uppehållstillstånd. Annars får vi adoptera honom.

Har ni funderat på det?

– Ja det är klart!

Lika plötsligt som samtalet kom att hamna om flyktingpolitik kommer det sedan in på USA:s nya president, Donald Trump.

– Det är så sorgligt att det inte finns ord. Men det är bara en parentes. Han lever inte för evigt den där knäppgöken i Amerika.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag