Mannen misstänks för att ha tagit ut över 14 miljoner kronor i donationer och annonsintäkter.Mannen misstänks för att ha tagit ut över 14 miljoner kronor i donationer och annonsintäkter.
Mannen misstänks för att ha tagit ut över 14 miljoner kronor i donationer och annonsintäkter.
Svensken Ola Johansson är fortsatt misstänkt för upphovsrättsbrott.Svensken Ola Johansson är fortsatt misstänkt för upphovsrättsbrott.
Svensken Ola Johansson är fortsatt misstänkt för upphovsrättsbrott.

Man bakom Swefilmer har gripits i Tyskland

Publicerad

Förra sommaren stängde polisen ned streamingsajten Swefilmer - och inledde jakten på den utpekade huvudmannen.

Den 25-årige småbarnspappan har gripits och sitter nu frihetsberövad i Tyskland efter att ha varit häktad i sin frånvaro i ett halvår.

Han misstänks för att ha tagit ut över 14 miljoner kronor i donationer och annonsintäkter, visar den europeiska arresteringsordern som fram till nu varit sekretessbelagd.

Det var i somras som beskedet kom. Den populära sajten Swefilmer - som under flera år tillgängliggjort en stor mängd upphovsrättsskyddade filmer och tv-serier gratis - skulle stänga ned sin verksamhet.

Bakgrunden klargjordes i ett videoklipp på Youtube där Ola Johanson, en av männen bakom sajten, berättade att han hade suttit anhållen och att polisen hade gjort en husrannsakan i hans hem.

Johansson misstänktes för upphovsrättsintrång - men domstolshandlingar som Expressen nu har tagit del av visar att polis och åklagare var på jakt efter en annan huvudman.

Den utpekade, en 25-årig turkisk medborgare bosatt i Tyskland, häktades den 14 juli i sin frånvaro misstänkt för upphovsrättsbrott och grov penningtvätt.

Nu sitter han häktad i tyska Braunschweig, efter att Sverige utfärdat en europeisk arresteringsorder.

Greps i Tyskland

Det var i samband med att mannens advokat har överklagat den svenska häktningen som den tidigare sekretessbelagda arresteringsordern nu har blivit offentlig.

Dokumenten visar att arresteringsordern utfärdades den 18 augusti. Mannen greps sedan av tysk polis 14 januari och sedan dess har suttit frihetsberövad.

Arresteringsordern, som är undertecknad av kammaråklagare Fredrik Ingblad, deklarerar att 25-åringen misstänks för upphovsrättsbrott och grov penningtvätt. Upphovsrättsbrottet ska åtminstone ha skett under perioden 1 januari 2013 till juli 2015, då Swefilmer ska ha tillgängliggjort åtminstone 1 400 filmklipp som omgärdas av upphovsrätt.

I samband med detta ska mannen ha gjort stora pengar på donationer och reklamintäkter.

Flera miljoner kronor från sajten

Enligt arresteringsordern ska mannen ha haft avtal med både donations- och annonsförmedlare som lett till att motsvarande 14,6 miljoner kronor har förts över till hans turkiska bankkonto under perioden.

Redan när 25-åringen häktades i sin frånvaro beslutade tingsrätten om en kvarstad på 13 miljoner kronor, pengar som ska beslagtas för att finansiera eventuella framtida utfall av rättsfallet.

I samband med att mannen greps i januari gjordes flera beslag, bland annat ett fordon värt 650 000 kronor och hälften av två fastigheter, tillsammans värda knappt två miljoner kronor.

I mitten av februari överklagade mannens advokat, som är verksam i både Sverige och Tyskland, den senaste omhäktningen. I överklagan ifrågasatte försvararen samtliga häktningsskäl och menade att åklagarsidan inte har lagt fram några belägg som talar för att 25-åringen ska ha varit delaktig i Swefilmer. Hovrätten avslog överklagan och fastställde tingsrättens beslut.

Advokat inte informerad

Ola Johansson, som inledningsvis berättade om tillslaget i ett klipp på Youtube, är fortsatt misstänkt för upphovsrättsbrott. Hans försvarare Claes Kennedy har på måndagseftermiddagen inte nåtts av informationen om utvecklingen i fallet.

– Det är märkligt att jag inte har informerats om det här, säger Claes Kennedy och fortsätter:

– Ola (Johansson reds anm) medger att han har varit delaktig till viss del i sajten Swefilmer, men det har varit begränsat.

Swefilmer beräknas ha haft minst 500 000 registrerade användare och en räckvidd på mångdubbelt fler, enligt arresteringsordern.

Expressen har sökt 25-åringens advokat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag