Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mamman om Einárs hårda liv: ”Skulle anställa livvakter”

Vänner och familj tog farväl vid begravningen i Katarina kyrka på Södermalm i Stockholm på fredagen den 19 november
Einár
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mamman Lena Nilsson
Foto: TV4

Rapparen Nils ”Einár” Grönberg mördades i slutet av oktober.

Nu berättar hans mamma, Lena Nilsson, om Nils tuffa uppväxt och hårda liv.

”Vi skulle anställa livvakter”, skriver mamman på Instagram.

Nils ”Einár” Grönberg sköts på öppen gata i Hammarby sjöstad en sen kväll i slutet av oktober.

”Jag har som många mammor förlorat en son i det hemska våldet, våra hjärtan slits ur våra bröst”, skriver Nils mamma Lena Nilsson nu i ett inlägg på Instagram.

Hon berättar att sonens uppväxt kom att präglas mycket av den hårda livsstil han valde att leva som bland annat innebar att han under perioder bodde på HVB-hem, där han placerats genom LVU, men också om hur han genom musiken fick möjligheten att resa och se Sverige.

”Sen kom corona, sen dog hans mormor sen kidnappades han, då var han fortfarande 17, ett barn”, skriver mamman vidare.

https://www.instagram.com/p/CWx6nm1oeN6/?utm_medium=copy_link

Efter kidnappningen tvingades hon och Nils fly och under perioder bodde de på olika hotell. Lena Nilsson berättar vidare om hur hon behövde vittna under olika rättegångar där Nils figurerade – där han själv inte ville vittna, då 18 år gammal och hur de slutligen skulle behöva anlita skydd.

”Vi skulle anställa extra livvakter till turnén (inte kriminella), efter att han och artistvänner blivit överfallna på krogen.”

Enligt Lena Nilsson har hennes son fallit offer för ett gängvåld – som inte har med rappmusiken att göra.

”De flesta som rappar är inte kriminella de är artister, de berättar om en hemsk verklighet som vi har i Sverige.”, skriver mamman.

”Jag har som många mammor förlorat en son i det hemska våldet, våra hjärtan slits ur våra bröst.”

Jordfästes i mitten av november

Nils Grönberg begravdes den 19 november i Katarina kyrka.

450 personer var närvarande. Bland de sörjande fanns flera kända namn, däribland Noel Flike och Dante Lindhe från hiphopgruppen Hov1, rapparen Sebastian Stakset och artisterna Victor Leksell och Danny Saucedo. Även skådespelarna Helena af Sandeberg, Mikael Persbrandt, Shanti Rooney och Leif Andrée var där.

Kriminella kopplingarna

De senaste åren har Einár varit en av landets mest framgångsrika artister. Han var Sveriges mest spelade artist på Spotify 2019 och belönades med två Grammis ifjol.

Samtidigt har han haft omfattande kopplingar till kriminella. När han slog igenom som 16-åring dedikerade han musikvideon till en gängledare från Enskededalen som kort dessförinnan blivit mördad.

De senaste åren har han i sin musik och på sociala medier haft samröre med personer från bland annat Bandidos, Västeråsnätverket, ”Husbys hyenor” och ”Dödspatrullen”.

I fjol utsattes han för en kidnappning av det kriminella Vårbynätverket. De försökte sedan utpressa honom på tre miljoner kronor. Flera personer dömdes till fängelsestraff kopplat till kidnappningen.

En av de dömda var Haval Khalil, mer känd som rapparen ”Haval”. I tingsrätten dömdes han för medhjälp till människorov för att ha fört Einár till lägenheten där kidnappningen ägde rum. Även rapparen ”Yasin” – eller Yasin Mahamoud som han heter – fälldes. Han dömdes för att vid ett tidigare tillfälle ha tagit på sig uppdraget att lura Einár till en studio där han skulle kidnappas. Någon kidnappning blev aldrig av den gången.

Flickvännens sorg efter mordet på Einár: ”Mitt hjärta blöder”

”För en vecka sedan blev jag bestulen på min bästa vän, mitt livs kärlek”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.