Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Mamma tyckte att jag borde varit mer personlig”

Expressens reporter Karin Sörbring träffar överläkaren Anders Hansen.
En av de roligaste sakerna med att ge ut böcker tycker Anders Hansen är att få samarbeta med illustratören Lisa Zachrisson och redaktören Anna Paljak. ”De är fantastiska. Utan dem skulle böckerna inte alls ha blivit lika bra”, säger han till Expressens Karin Sörbring.
Foto: OLLE SPORRONG

Han får uppemot hundra förfrågningar i veckan om att hålla föredrag.

Men så är också Anders Hansens sommarprat det mest lyssnade på i år.

– Mamma tyckte att jag skulle vara mer personlig i mitt program, men jag bestämde mig för att hålla mig till fakta: det jag jobbar med och försöka summera vad jag lärt mig under alla år som läkare, säger den 45-årige överläkaren och ”Skärmhjärnan”-författaren.

Anders Hansen ska strax åka till en god väns lantställe och bada i den 30-gradiga värme som intagit huvudstaden. För även om hans sommarprogram är årets mest populära när det gäller efterhandslyssning så försöker han vara ledig tre-fyra veckor, om än i omgångar.

När Anders Hansens ”Sommar i P1” sändes den 25 juni satt han i en taxi från Karolinska institutet till ett föredrag på stan och chauffören hade radion i gång.

– Jag hoppades att chauffören inte skulle bli uttråkad och stänga av, men han lyssnade faktiskt intensivt, säger Anders Hansen och skrattar.

Anders Hansens sommarprat är det i efterhand mest lyssnade på av alla årets ”Sommar i P1”.
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Ändå säger sig den bästsäljande författaren och överläkaren i psykiatri vid Sophiahemmet i Stockholm vara uppriktigt förvånad över det massiva gensvar han fått.

– De flesta sommarprat är ju uppbyggda runt en personlig berättelse om att man har stött på ett problem som man sedan lär sig hantera. Det är ungefär samma dramaturgi. Jag ville hålla mig borta från det upplägget, men var rädd för att det skulle uppfattas som för tråkigt när jag fokuserade på fakta.

Anders Hansens bok ”Hjärnstark” har sålts i 440 000 exemplar i Sverige och exporterats till en rad andra länder.
Foto: Bonnier Fakta

”Skulle nog inte fixa att bara vara ledig i fyra veckor”

Det var många som ryckte i Anders Hansen redan innan han sommarpratade och flera förlag har hört av sig för att försöka värva honom. Och det kanske inte är så konstigt med tanke på att nya ”Skärmhjärnan” redan har sålt i 45 000 inbundna exemplar och att hela 440 000 svenskar har köpt föregångaren ”Hjärnstark: hur motion och träning stärker din hjärna”.

– Nu har jag visserligen varit in på sjukhuset och kollat av posten och jag gör någon arbetsdag här och där, men med några kortare avbrott försöker jag ändå ha semester. Å andra sidan blir jag lätt rastlös. Jag skulle nog inte fixa att bara vara ledig fyra veckor i sträck.

Expressens Karin Sörbring intervjuar Anders Hansen (bild från intervjun i februari).
Foto: OLLE SPORRONG
https://www.instagram.com/p/BzsjHDaiQ43/

Jag såg på Instagram att du var och körde mountainbike med vänner i Alperna?

– Ja, jag har faktiskt varit där två vändor i år för att vandra och cykla. Jag gillar att vara fysiskt aktiv. Visst kan jag sitta i en solstol någon timme och då läser jag gärna en bok i fysiskt exemplar, inte på läsplatta. Mest blir det facklitteratur, men i sommar läser jag om George Orwells ”Djurfarmen” och ”Riddarna runt Dannys bord” av John Steinbeck. 

LÄS MER: Anders Hansen: ”Jag vill inte bli gammal utan att ha barn” 

Anders Hansen är singel och hetero

Den vanligaste frågan jag får när folk hör att jag har intervjuat dig tidigare är om du är singel – och om du i så fall föredrar män eller kvinnor. När jag porträtterade dig i våras berättade du att du var ensamstående och att du inte ville bli gammal utan att ha barn. Hur har det gått på den fronten?

– Haha, det är oförändrat, jag är singel. Och jag är heterosexuell. Men mer än så vill jag nog inte uttala mig i den frågan.

CIVILEKONOM OCH LÄKARE SOM FÅTT MENSAPRISET

NAMN: Anders Erik Hansen.

ÅLDER: 45.

YRKE: Specialistläkare i psykiatri vid Sophiahemmet i Stockholm, civilekonom, författare, föreläsare, entreprenör och krönikör i Dagens Industri.

BOR: Lägenhet på Östermalm i Stockholm.

FAMILJ: Mamma, bror. 

FÖDD OCH UPPVUXEN: I Täby med 2,5 år yngre brodern Björn.

MAMMA ÄR: Vanja Hansen, 73, pensionerad sjuksköterska på hjärtintensiven.

PAPPA VAR: Hans-Åke Hansen, dog 2011, 71 år gammal (pensionerad jurist, jobbade med civilförsvarsfrågor). 

UTBILDNING: Civilekonomexamen från Handelshögskolan i Stockholm. Läkarutbildning på Karolinska institutet. Specialistutbildning inom psykiatri.

KARRIÄR: Adjunkt på Handelshögskolan. Medicinsk expert i TV4:s ”Vardagspuls” och ”Malou efter tio”. Böckerna ”Hälsa på recept” (2014, med Carl Johan Sundberg), ”Hjärnstark” (2016, har sålt i 440 000 ex) och ”Fördel ADHD” (2017). TED-talk på temat varför hjärnan är byggd för rörelse (2017). Stora hälsopriset som ”Årets författare” (2017), 2018 års Mensapris. 1,6 miljonerklubbens hälsopris.

INKOMST: 452 100 kronor (2017).

AKTUELL: Har gjort det mest efterhandslyssnade ”Sommar i P1” i år. Boken ”Skärmhjärnan” (Bonnier Fakta) och med en kortversion av ”Hjärnstark”.

Anders Hansen är mån om att behålla sin bas som läkare och det är också anledningen till att han tackar nej till 98-99 procent av alla förfrågningar han får.

– Jag åtar mig visserligen en del ideella uppdrag som till exempel för Astrid Lindgrens barnsjukhus, men jag vill vara fri att arbeta med det jag tycker är viktigt och vill aldrig släppa läkarjobbet. För mig är pengar i sig ingen drivkraft. Visst skulle jag kunna tjäna mer om jag bara föreläste, men jag är inte så materiellt orienterad. Jag tycker redan att jag har det jag behöver och jag har råd att göra det jag vill och köpa alla böcker jag vill läsa.

Direkt efter gymnasiet var Anders Hansen ”skibum”. ”Nu i efterhand kan jag önska att jag kunde ta mig själv i örat för alla risker jag tog. Hade vi ramlat hade vi kunnat dö. Men i dag har jag inget som helst behov av att utsätta mig för fara. De fysiska kickarna har ersatts av intellektuella diton”, säger han.
Foto: OLLE SPORRONG

SvD Perfect Guides krönikör Hugo Rehnberg skrev nyligen att du satt på hans favoritfik och hamrade på din dator, samt att du har ”overklig arbetsmoral”. Vad skriver du på just nu?  
– Inget konkret, utöver mina löpande krönikor för Dagens industri. Jag vill inte aktivt leta ämne för nästa bok eller ha en deadline hängande över mig, jag vill följa lusten. 

En del säger att det är en fördel att slå igenom när man fyllt 40?

– Jag kan förstå det resonemanget. För mig är det skönt att jag har mitt läkarjobb. Det är både min identitet och födkrok. Jag behöver inte känna att jag måste komma ut med fler böcker.

Hansen hälsar på sin mamma varje vecka

Men jag anar att du gärna hade velat att din far Hans-Åke Hansen som var jurist hade fått vara med om din resa nu?

– Ja, absolut. Pappa gick efter en längre tids sjukdom bort strax före jul 2011. Det lär man sig ju att leva med, men det var fruktansvärt att förlora honom. I podden ”Psykiatrikerna” som jag gör med Simon Kyaga intervjuar vi ibland författare som pappa gillade. När jag i vintras var hemma hos Richard Dawkins i Oxford tänkte jag ”fasen, det här hade jag velat diskutera med pappa”. Han supportade verkligen att jag satsade på medicin.

– Mamma Vanja bor kvar i mitt barndomshem i Täby. Jag pratar med henne varje dag och är där minst en gång i veckan. Jag älskar att komma hem, det är en sådan bastrygghet. Hon lyssnade på mitt sommarprogram och tyckte att det var toppen, men hon sade på förhand att hon tyckte att jag skulle vara mer personlig för att formatet alltid brukar vara så. 

– Mamma och pappa har alltid varit angelägna om att jag ska må bra och hålla på med något jag trivs med och inte jaga titlar.

”En hel värld undrar vad det gör med oss när vuxna i snitt tillbringar tre-fyra timmar om dagen med mobilen och unga fyra-sex timmar. Det vet vi inte i dag, för det tar några år att få fram forskningsdata och under tiden lägger vi ännu mer tid på våra skärmar”, säger Anders Hansen som skrivit boken ”Skärmhjärnan”.
Foto: OLLE SPORRONG

Samtidigt uppfattar jag dig som en högpresterande person. Hur gör du för att hitta balansen?

– Visst kan jag vara rastlös, men jag har en nykter inställning till att jag också måste ta hand om mig. Jag arbetar bara med saker jag känner passion för och är välsignad att kunna styra mitt jobb. Dessutom är jag rätt bra på att koppla av när jag väl är ledig.

Tar gitarrlektioner

Ja, då gillar du att spela gitarr?

– Det gjorde jag senast i går. Jag satt och klinkade i 30-60 minuter och har gjort det i princip dagligen sedan jag var 15 år. För sju-åtta år sedan började jag ta lektioner för att fortsätta utvecklas, säger Anders Hansen som även spelar korpfotboll och tennis.

Apropå ditt resonemang om att du bara arbetar med stimulerande saker så sägs det att kroppen inte gör någon större skillnad på positiv och negativ stress? Forskare talar väl snarare om tillfällig och kronisk stress och att vi inte är gjorda för det sistnämnda?

– Ja, men för mig är det en skyddsfaktor att jag inte utsätts för så mycket oförutsägbar stress. Känner jag att det håller på att bli för mycket så skalar jag ner. Det gjorde jag till exempel då min pappa gick bort, för då är man mer sårbar. Jag har inte varit nära att gå in i väggen.

https://www.instagram.com/p/Byw9CnXCTNI/

Berätta om ditt möte med USA:s tidigare utrikesminister John Kerry!

– Det var på årets ”Brilliant minds”-konferens på Grand Hôtel i Stockholm som vi satt ner och pratade efter hans fantastiska föreläsning om miljön. En av mina vänner är släkt med Kerry och vi diskuterade hur man förmår allmänheten att ta till sig vetenskap och fakta.

En av de roligaste sakerna med att ge ut böcker tycker Anders Hansen är att få samarbeta med illustratören Lisa Zachrisson och redaktören Anna Paljak. ”De är fantastiska. Utan dem skulle böckerna inte alls ha blivit lika bra”, säger han.
Foto: OLLE SPORRONG

I P4 Extra förklarade du i veckan, apropå din nya bok ”Skärmhjärnan”, att du inte är emot mobiler i sig men oroas över att mobilerna berövar oss våra skyddsfaktorer?

– Precis. 99,9 procent av människans tid har vi levt som jägare och samlare med kaloribrist. Var vi ensamma dog vi och vanliga dödsorsaker på den tiden var svält, infektioner, uttorkning, mord och ormbett. Våra hjärnor är utformade för att vara uppmärksamma på den sortens hot och hellre larma en gång för mycket än en gång för lite, men i vår trygga värld kan stressystemet dra i gång av banala orsaker som att vi har för lite att göra på semestern.

– Dåtidsmänniskan gick 15 000-18 000 steg om dagen, gemene svensk ligger i dag 5 000 steg. Våra hjärnor mår bäst när vi är mer fysiskt aktiva, utsätter oss för lagom med stress, hinner sova och träffar andra människor på riktigt. Jag är inte emot digitaliseringen, men vi måste vara medvetna om att vi genom den också riskerar att förlora någonting viktigt. Det är klokt att betrakta mobilen som lördagsgodis: den ska inte vara med överallt, hela tiden. 

Anders Hansens val

Thailand – Fjällen

”Jag älskar skidåkning och åker helst i Alperna. Jag är lite för rastlös för att ligga på en strand”.

Soffa – Löpband

”Både och. Jag är vansinnigt förtjust i att ligga och kolla på film och slöa i soffan, men rör på mig regelbundet för jag vet hur bra jag mår av det”.

Ostbågar – Ostbricka 

”Då väljer jag lätt ostbågar, det är fruktansvärt gott”.

Hudvårdsrutin – Tvål 

”Tvål, har inte lagt överdrivet mycket tid på att reflektera över hudvårdsrutiner i övrigt”.

Deckare – Biografi

”Verkligheten överträffar alltid dikten. Jag kan läsa deckare ibland, men jag sätter i mig massor av biografier och dokumentärer”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.