Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malou: Misstag att bjuda in Arga snickaren

Malou talar ut om kritiken och mordhoten: ”Jag blir mörkrädd”
Malou von Sivers och Bengt Magnusson hade helt olika löner när ”Nyhetsmorgon” startade på 1990-talet.Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Malou von Sivers ångrar hur det blev i intervjun med Greekazo.Foto: HENRIK JANSSON
Greekazo inspireras av sin uppväxt i Hässelby.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Malou von Sivers, 67, fick förra året hård kritik för intervjun med rapparen Greekazo, 19.

I ”TV-fabriken med Fredrik Ralstrand” berättar hon om vad hon menar var ett misstag – att bjuda in Anders Öfvergård, Arga snickaren, till samtalet – och om de efterföljande hoten.

– Jag blev mordhotad väldigt allvarligt, säger hon i podcasten.

TV4-profilen träffade Alexander ”Greekazo” Cielma Miliarakis i ”Malou efter tio” i december förra året. Hon tog upp att hans texter handlar om knark och våld, och att känslan var att han romantiserar en kriminell livsstil. Greekazo förklarade att han skriver och inspireras av den verklighet han själv upplevt under sin uppväxt i Hässelby.

Stämningen i studion blev spänd när Anders Öfvergård, då aktuell med dokumentärserien ”Anders och knarket”, bjöds in i samtalet och anklagade den unge rapparen för dubbelmoral.

Efteråt kritiserades TV4 och Malou von Sivers för att ha behandlat Greekazo orättvist.

”Det blev i tv två mot en”

Malou von Sivers ger i ”TV-fabriken” nu sin syn på intervjun och kritikstormen. Hon förklarar för journalisten Fredrik Ralstrand att hon intervjuat rapartister tidigare och alltid varit intresserad av deras texter. Jämfört med många journalister tycker hon att de skildrar förorten på ett bra sätt. 

Men hon konstaterar att samtalet med Greekazo blev helt fel.

– Hade jag suttit själv och pratat om detta hade det blivit annorlunda. Men jag gjorde misstaget att bjuda in Anders Öfvergård, Arga snickaren, säger hon i podden.

– Han kom in och gav sig ganska kraftigt på den här unge killen. Och det blev i tv två mot en. Jag kunde inte i direktsändning hantera det.

Malou von Sivers säger att hon inte kan ”skylla på en gäst, Anders Öfvergård” men att det blev ”jättefel”.

– Vi gjorde fel som bjöd in Anders Öfvergård, säger hon i ”TV-fabriken”.

”Jag blir mörkrädd”

I den efterföljande upprördheten kände hon att det var svårt att bemöta kritiken.

– Ingen vill veta vad som hände, utan alla hänger på ett drev som startats. Jag blir mörkrädd över den tid vi lever i, säger hon.

Malou von Sivers blev mordhotad. Fyra personer spårades upp av polisen för att senare dömas. I rättssalen bad en av gärningsmännen om ursäkt.

– Jag uppskattade det väldigt mycket. Han tänkte sig inte för, och det gör man kanske inte när man är ung och sitter framför en dator, säger hon i podden.

Hade sämre lön än Bengt Magnusson

I ”TV-fabriken” får Malou von Sivers även frågor om arbetsmiljön på TV4. Hon berättar att det i dag är en varm stämning på kanalen, att kollegerna är härliga och grabbigheten från förr är borta.

– Nu är det en ny tid med många kvinnliga chefer som gör att det blir ett annat klimat, säger hon.

Men när Malou von Sivers var med och startade ”Gomorron” som senare blev ”Nyhetsmorgon” var det annorlunda. Hon och programledarkollegan Bengt Magnusson hade helt olika löner – innan förhandlingar löste problemet.

– Jag tyckte det var otroligt jobbigt. Han hade mycket mer än vad jag hade. Vi gjorde exakt samma sak. Det var inte pengarna, det var bara kränkande. Jag var förbannad, kunde inte sova. En chef sa att Bengt hade mycket bättre marknadsvärde. Det gjorde inte saken bättre.

Allt skulle vara ungt

Det fanns också en tid på kanalen då Malou von Sivers upplevde en åldersrasism.

– Allt på TV4 skulle vara så ungt, ungt, ungt. Och jag kände en period att jag nog inte hade något kvar att göra där längre. Det var ganska deppigt. Men nu känner jag nästan tvärtom. Det är en eloge till TV4, att man förstår att erfarenhet är något som tittarna värdesätter, säger hon.

– Jag tycker att det försvunnit de senaste åren. Det hoppas jag SVT ska ta till sig också.

Expressen har sökt Anders Öfvergård.

Filip Dikmens ord om Malou von Sivers: “För allas bästa”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.