Yngwie Malmsteen slutade dricka alkohol 2003. Berättar i "Sommar i P1" om hur det var att bli nykter: "Det var som om man varit sjuk och blivit frisk."
Yngwie Malmsteen slutade dricka alkohol 2003. Berättar i "Sommar i P1" om hur det var att bli nykter: "Det var som om man varit sjuk och blivit frisk."

Malmsteen: Därför slutade jag dricka

Publicerad

Gitarristen och kompositören Yngwie Malmsteen 49, pratar i sitt sommarprogram om berg- och dalbanan i sitt liv.

Han berättar om hur nära det var att han blev medlem i Kiss, om en bilolycka på midsommar och om varför han slutade dricka.

– Jag mår fysiskt och mentalt bättre nu än vad jag gjorde när jag var 20, så det var definitivt det bästa jag har gjort, säger han i ”Sommar med P1”.

Yngwie Malmsteen, som fyller 49 i dag, flyttade till USA som 19-åring och har bott där i 30 år. I "Sommar i P1" berättar han om när han tog beslutet att sluta dricka 2003.

– Jag fick en infektion, typ en sådan här influensa eller något sånt och hög feber. Så jag började ta antibiotika och låg och försökte svettas ut det där, och efter det bestämde jag mig faktiskt för att sluta dricka alkohol, säger han i sitt ”Sommar”-program.

Blev frisk

Gitarristen beskriver hur det var att bli nykter.

– Det var som om man varit sjuk och blivit frisk. Man vaknar nästa dag och mår som en gud. När det inte är fest längre utan en vana, då vet man att det inte är bra och att det är dags. När det blir 100 öl om ­dagen eller vad det var och fem paket cigaretter, säger han.

Nästan medlem i Kiss

Yngwie Malmsteen är en person som alltid har levt till fullo.

– Jag har alltid varit en sådan ­person som gör allting extremt. Lagom är ett ord som inte existerar i min vokabulär, "more is more", säger han.

I sitt sommarprogram berättar Yngwie också om hur nära det var att han blev medlem i Kiss. Om han bara hade haft koll på hur man mäter längden i USA hade hans karriär sett mycket annorlunda ut i dag. När Yngwie Malmsteen skickade en demo till den amerikanska tidningen Guitar Player 1982 blev han uppringd av Kiss management som undrade om han var "6 foot".

– Det är jag ju. Men jag visste inte det utan sa ”jag är 1 och 89”, men då ringde de aldrig tillbaka för de visste inte vad det var. Men det var kanske lika bra. Annars ­hade jag varit med i Kiss, säger han.

Bilolycka

Malmsteen fortsätter att berätta om den hemska bilolyckan han var med om 1987.

– Det var midsommar och jag hade en jaguar, jag festade på ordentlig. Jag bestämde mig för att köpa mer öl, det var extremt dumt. Sen vakande upp på sjukhuset, jag var medvetslös i fem dagar, det var mycket bisarrt.

Fanatisk period

Yngwie fick sin första gitarr när han var fem år gammal och inledde programmet med att berättar om den fanatiska tiden under uppväxten mellan 14- och 18-års ålder.

– Jag vaknade på morgonen, och hade gitarren på mig från natten innan, jag gjorde ingenting och fortsatte att spela. Jag tog tåget till studion, jag hade inga varma kläder för det såg inte coolt ut. Jag hade öppen skjorta. Sen lirade jag till sista tåget gick och gjorde om det nästa dag, säger han.

Och gitarren hänger kvar med Yngwie Malmsteen.

– Jag har aldrig mått så här bra fysiskt och mentalt, jag har en fin fru, en fin son, ett fint hus och fina bilar. Jag njuter av livet så mycket jag kan. Framtiden ser ljus ut, jag har ingen anledning eller planer på att lägga av, avslutar han med.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt