Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Malmsteen: Därför slutade jag dricka

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Yngwie Malmsteen slutade dricka alkohol 2003. Berättar i "Sommar i P1" om hur det var att bli nykter: "Det var som om man varit sjuk och blivit frisk."

Gitarristen och kompositören Yngwie Malmsteen 49, pratar i sitt sommarprogram om berg- och dalbanan i sitt liv.

Han berättar om hur nära det var att han blev medlem i Kiss, om en bilolycka på midsommar och om varför han slutade dricka.

– Jag mår fysiskt och mentalt bättre nu än vad jag gjorde när jag var 20, så det var definitivt det bästa jag har gjort, säger han i ”Sommar med P1”.

Yngwie Malmsteen, som fyller 49 i dag, flyttade till USA som 19-åring och har bott där i 30 år. I "Sommar i P1" berättar han om när han tog beslutet att sluta dricka 2003.

– Jag fick en infektion, typ en sådan här influensa eller något sånt och hög feber. Så jag började ta antibiotika och låg och försökte svettas ut det där, och efter det bestämde jag mig faktiskt för att sluta dricka alkohol, säger han i sitt ”Sommar”-program.

Blev frisk

Gitarristen beskriver hur det var att bli nykter.

– Det var som om man varit sjuk och blivit frisk. Man vaknar nästa dag och mår som en gud. När det inte är fest längre utan en vana, då vet man att det inte är bra och att det är dags. När det blir 100 öl om ­dagen eller vad det var och fem paket cigaretter, säger han.

Nästan medlem i Kiss

Yngwie Malmsteen är en person som alltid har levt till fullo.

– Jag har alltid varit en sådan ­person som gör allting extremt. Lagom är ett ord som inte existerar i min vokabulär, "more is more", säger han.

I sitt sommarprogram berättar Yngwie också om hur nära det var att han blev medlem i Kiss. Om han bara hade haft koll på hur man mäter längden i USA hade hans karriär sett mycket annorlunda ut i dag. När Yngwie Malmsteen skickade en demo till den amerikanska tidningen Guitar Player 1982 blev han uppringd av Kiss management som undrade om han var "6 foot".

– Det är jag ju. Men jag visste inte det utan sa ”jag är 1 och 89”, men då ringde de aldrig tillbaka för de visste inte vad det var. Men det var kanske lika bra. Annars ­hade jag varit med i Kiss, säger han.

Bilolycka

Malmsteen fortsätter att berätta om den hemska bilolyckan han var med om 1987.

– Det var midsommar och jag hade en jaguar, jag festade på ordentlig. Jag bestämde mig för att köpa mer öl, det var extremt dumt. Sen vakande upp på sjukhuset, jag var medvetslös i fem dagar, det var mycket bisarrt.

Fanatisk period

Yngwie fick sin första gitarr när han var fem år gammal och inledde programmet med att berättar om den fanatiska tiden under uppväxten mellan 14- och 18-års ålder.

– Jag vaknade på morgonen, och hade gitarren på mig från natten innan, jag gjorde ingenting och fortsatte att spela. Jag tog tåget till studion, jag hade inga varma kläder för det såg inte coolt ut. Jag hade öppen skjorta. Sen lirade jag till sista tåget gick och gjorde om det nästa dag, säger han.

Och gitarren hänger kvar med Yngwie Malmsteen.

– Jag har aldrig mått så här bra fysiskt och mentalt, jag har en fin fru, en fin son, ett fint hus och fina bilar. Jag njuter av livet så mycket jag kan. Framtiden ser ljus ut, jag har ingen anledning eller planer på att lägga av, avslutar han med.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.