Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malmsjö slutar - Loa Falkman ska ta över

Jan Malmsjö har läst "Nyårsklockorna" på Skansen i tolv år - nu meddelar skådespelaren att han slutar.
Foto: Sara Strandlund
"Jag har tagit ett förnuftigt beslut och tar nu ett steg åt sidan", säger Jan Malmsjö.
Foto: Lisa Mattisson Exp
Loa Falkman tar över efter Malmsjö: "Det känns högtidligt att få ringa in det nya året från Skansen med hela svenska folket."
Foto: Izabelle Nordfjell

Jan Malmsjö slutar läsa "Nyårsklockan" på Skansen.

Nu berättar han om sin oro och varför han slutar:

- Jag tog ett steg åt sidan innan jag blev knuffad åt sidan, säger han till Expressen.se.

Det började 2001 - sedan dess har Jan Malmsjö läst Alfred Tennysons klassiska dikt "Nyårsklockan" på Skansen i Stockholm.

Nu meddelar skådespelaren att han tackar för sig och berättar samtidigt varför:

– Jag har beslutat mig. Jag tog ett steg åt sidan innan jag blev knuffad åt sidan. Det har aldrig varit något tal om det. Skansen-chefen har månat om mig hela tiden, säger Jan Malmsjö och fortsätter:

– Det är förändringar på allting. Allting. Jag tittade på "Vem vet mest" i går. Och så kom det en ung flickan som skulle svara på vem en person var. Det var Christina Schollin, men hon kände inte igen henne, visste inte vem det var. Så fort går det.

"Trodde att det blev fel"

Jan Malmsjö säger att han bestämde sig för att sluta när han var på sin årliga hälsokontroll.

- När läkaren tog blodtrycket var han tvungen att ta det två gånger. Han trodde att det blev fel. Då sa han "du kommer att bli hundra år". Då tänkte jag "jag kan ju inte hålla på och läsa till dess". Jag sa ju tidigare att jag ville läsa tills jag dör, precis som de tidigare. Men det tänkte "det kan jag inte". Jag tog förnuftet till fånga och kliva åt sidan innan jag blir knuffad åt sidan.

Känns det lite vemodigt?

– Jag har inte känt det ännu. Jag har bara känt det som ett förnuftigt steg av mig själv att göra det.

– Någon gång måste vara den sista. Varför inte stiga av när det är som bäst?

"Utan att brista ut i skratt"

Skansen-chefen John Brattmyr berättar att han inledde en övertalningskampanj för att få Malmsjö att stanna, men att det var förgäves.

– Det var lönlöst, säger han.

Och Skansen-chefen poängterar att det inte fanns någon tanke på att "knuffa" Jan Malmsjö åt sidan.

– Det var inte aktuellt att knuffa honom åt sidan, säger han.

"Gjorde en lång lista"

I stället började Skansen se sig om efter andra alternativ, och valet föll på skådespelaren Loa Falkman.

– När jag inte fick honom dit jag ville funderade vi om det skulle vara en man eller en kvinna. Vi gjorde en lång lista. Sen tänkte vi att Loa Falkman ska få göra det i år. Det blir bra, säger Jan Brattmyr.

Loa Falkman är dock inte en permanent lösning.

Efter nyår kommer Skansen se över huruvida traditionen, att man läser dikten i flera år, kommer att behållas. Det kan i fortsättningen komma att bli så att man byter uppläsare från år till år.

– Vi funderar på det. Det har varit en tradition att man gjort det i flera, flera år. Men vi vet inte hur vi ska göra. Det ska vi ta ställning till efter nyår.

Falkman: "Jag är mycket stolt"

Loa Falkman berättar för Expressen.se:

- Jag kan bara tacka och ta emot och dra ett extra andetag. Som sagt, jag är mycket stolt.

Kan du recitera Tennyson på stående fot?

– Absolut inte. Det här ska jag bearbeta och göra till mitt. Det är en process som man aldrig kan göra om i konstnärlig verksamhet. Det är tidsperspektivet som är det viktiga i det hela. Nu ska det komma in i mitt system.

Hur sätter du din prägel på det?

– Det är som med alla skådespelare, om du har flera skådespelare med samma roll så sätter alla sin prägel med sin unika personlighet. Det handlar inte bara om skådespelare, alla människor är unika. Det är som ett fingeravtryck. Men jag kan inte säga vad det blir för fingeravtryck, förrän jag har processat det ordentligt.

– Jag är stolt för att få efterträda Janne, som jag har haft ett väldigt bra samarbete med på Operan, så det känns extra kul.

Bland tidigare uppläsare av "Nyårsklockorna" finns Margaretha Krook (1997-2000), Jarl Kulle (1983-1996) och Georg Rydeberg (1977-1982).

Jan Malmsjö har läst Alfred Tennysons dikt på nyårsafton från 2001 till 2013.

"NYÅRSKLOCKAN"

■ Dikten "Nyårsklockan" har lästs på Skansen sedan 1895. Den skrevs av britten lord Alfred Tennyson som dog 1892.

■ Från och med 1928 sändes dikten i radio i uppläsning av Anders de Wahl medan olika personer läste den på Skansen.

■ Efter de Wahls bortgång 1956 låg traditionen nere under många år fram till 1977 då SVT bestämde sig för att ta upp den.

■ Sedan dess har fyra personer haft äran att läsa "Nyårsklockan": Georg Rydeberg (1977-1982), Jarl Kulle (1983-1996), Margaretha Krook (1997-2000), Jan Malmsjö (2001-2013).

Kommer Loa Falkman göra "Nyårsklockan" bra?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.